< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Popper: Nem lesz több kordonbontás

| Mobile | RSS

Popper: Nem lesz több kordonbontás

2014. május 1. | hozzászólás | Közélet

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FkulAh1bLWkPopper: Nem lesz több kordonbontás

Nem láttuk a birtokvédelmi határozatot, a kerületi jegyző szólított fel minket, hogy távozzunk, de nem mutatta meg a papírt – ezt Popper Gábor mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az után, hogy eltávolították a rendőrök azokat a tüntetőket, akik a Szabadság téri német megszállási emlékmű építési területén voltak.

A Liberálisok ügyvivője szerint érthetetlen, hogy miért intézkedtek a demonstrálók ellen a rendőrök, különösen annak fényében, hogy a téren holokauszttagadás is történt. Egy férfi odajött, amíg a rendőrök intézkedtek és azt mondta, nem volt holokauszt – magyarázta. Hozzátette: vele szemben nem intézkedetek a rendőrök, pedig ez bűncselekmény, ez az igazi kettős mérce.

Popper Gábor kijelentette: többször nem bontják el a kordonokat az építési területen, mert lehegesztették azokat, így ha azt elbontanák, az vandalizmus lenne. A Liberálisok ügyvivője szerint szomorú, hogy egy nap sincsenek 100-200-nál többen az emlékműnél. Ez az egzisztenciális félelem miatt van, féltik az emberek azt a keveset is, ami van nekik – fogalmazott. Popper Gábor kijelentette: május 31-éig kint maradnak a téren biztosan. Hozzátette: más lenne a perspektíva, ha 10 ezer ember kint lenne minden nap, de még a demokratikus pártok sincsenek kint rajtunk kívül.

A náci megszállási emlékművet április 8-án kezdték el építeni a Szabadság téren. Akkor több száz tüntető jelent meg a téren, akik elbontották az építési terület kordonjait. Ezután akárhányszor felállították a kerítést, a demonstrálók elbontották azt. Ahogy beszámoltunk róla, kedd hajnalra lehegesztették a kordont, mire a tüntetők beültek az építési területre, így akadályozva a munkát. A hatóságoknak délutánra elfogyott a türelme, eltávolították a demonstrálókat.

A munkaterületről összesen 21 tiltakozót vittek ki az egyenruhások, miközben a demonstrálókkal szimpatizálók hangosan éljenezték a tiltakozókat. Azt kiabálták: “demokráciát, demokráciát”.

Az atv.hu kérdésére a BRFK elmondta: 21 fővel szemben a rendőrség jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének elkövetése miatt feljelentést tesz.

Szabadai felszólította Orbánt

Kedden a Szabadság téren tartott demonstráción a Magyar Liberális Párt budapesti elnöke arról beszélt, hogy fel kell szólítani a kormányt, hogy állítsa le a német megszállás áldozatai emlékművének építését, módosítsa annak koncepcióját, és kezdjen egyeztetést a szakmai és a társadalmi szervezetekkel. Szabadai Viktor felszólította a miniszterelnököt, hogy azonnal kezdjen széles körű párbeszédet az emlékműről és a holokauszt-emlékévhez kapcsolódó többi rendezvényről. Egyúttal arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy a nemzet egységének kifejezőjeként lépjen fel az emlékmű koncepciója módosításának érdekében. Hozzátette, hogy határozott hangot várnak az államfőtől.

Szabadai Viktor azt mondta, hogy a tervezett emlékmű nem az emlékezést, hanem a hazugságot, az “agymosást” szolgálja, igyekszik a németek, mások nyakába varrni “saját bűneinket”. Kijelentette: polgári engedetlenséget hirdettek, hogy figyelmeztessék a kabinetet, nem hagyják meghamisítani a történelmet. Hangsúlyozta, hogy békés a céljuk, de “a kormányzati történelemhamisítással szemben” a végsőkig küzdeni fognak. Arra is kitért, hogy emlékezetni akarják a miniszterelnököt, megszegte ígéretét, amikor egyeztetésről beszélt, majd a választások másnapján “megrészegedve a hatalmi gőgtől, hozzákezdett a hazugság építményéhez”.

Ujhelyi fiktív válaszlevele

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselőjelöltje azt mondta, hogy a jogszabályok adta lehetőségeihez képest következetesen és sokszor konfliktusokat is felvállalva küzdött a szélsőséges, sem a parlamenti, sem a hétköznapi életben el nem fogadható megnyilvánulások, a zsidózások, a cigányozások, a kommunistázások vagy a melegek kirekesztése ellen.

Emlékeztetett arra, hogy a múlt hét pénteken levélben fordult Kövér László házelnökhöz és a parlament vezetéséhez, a jobbikos Sneider Tamás jelölése kapcsán azt követelte, hogy az Országgyűlésnek ne lehessen “fasisztoid, valamikor szkinhedvezér, náci” alelnöke. Ezután egy szatirikus, fiktív válaszlevelet olvasott fel, amelyben a kormányzat többek között elismeri, hogy “bűn volt pávatáncot járni a szélsőjobboldallal”, és megígérik, nem hagyják, hogy “erőszakos szkinhed múlttal bárkiből állami vezető legyen Magyarországon”.

Sneider feljelentette Ujhelyit
Sneider Tamás magánvádas feljelentést tett Ujhelyi Istvánnal szemben, amiért álláspontja szerint a szocialista politikus több rágalmazást és becsületsértést kimerítő állítást fogalmazott meg vele szemben. Az Országgyűlés szociális és családügyi bizottságának jobbikos elnöke szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az MSZP-s európai uniós képviselőjelölt “hazugságok terjesztésével” “fasisztoid, fajgyűlölő személynek” állította be őt, míg önmagát a rasszizmus elleni küzdelem harcosának mutatta be. “Ujhelyi István a tipikus példája annak a politikusnak, aki luxuskörülmények közül próbál észt osztogatni azoknak, sőt lenácizni azokat, akik a mindennapok keservében próbálnak megoldást találni arra, amire képtelen volt az MSZP 12 év alatt: a cigányság dolgozni vágyó részének munkát adni, a bűnöző részének viszont büntetést” – fogalmazott az egykor Roy művésznéven futó skinhead, akit a 90-es évek elején 8 hónap felfüggesztett börtönre ítéltek egy roma férfi bántalmazása miatt.

Herényi: nem marad itt mindig ez a szobor

Herényi Károly, az MDF volt frakcióvezetője felszólalásában kérdésként tette fel, hogy “a jelenlegi rezsim” milyen jövőt akar építeni egy hazug múltra, milyen kormány az, amelyik csak a múlttal hajlandó törődni, mert nincs jövőképe. A volt képviselő utalt a német megszállás előtt hozott magyar törvényekre, a numerus claususra és a zsidótörvényekre. Szavai szerint most “ezt a világot akarják visszahozni, ezt a világot akarják ránk erőltetni. Egypár sehonnai bitang, hazátlan bitang.”

Herényi Károly azt mondta, tart attól, hogy a szobor meg fog épülni, de lesz majd olyan kormány és lesznek olyan politikai erők, amelyek az emlékművet nem hagyják a helyén. Sztálin és Gömbös Gyula lerombolt szobraira utalva hozzátette: minden, diktatúra által emelt szobornak ez a sorsa, mert egy diktatúra csak hazug szobrot tud állítani. Azt is kérte, hogy az emlékmű ügyét ne hagyják a jobb- és baloldal vitájává degradálni, mert valójában demokraták és a “diktatúrát kedvelők” állnak egymással szemben.

zoltai andrea (j) és magyar fruzsina a demonstráción Zoltai Andrea (j) és Magyar Fruzsina a demonstráción

A rendezvény végén Benedek Márton, az Együtt-PM EP-képviselőjelöltje hátulról bemászott a kordonon belülre, őt a rendőrök hozták ki, majd felírták az adatait, miközben az összegyűltek közül többen azt skandálták: “demokráciát, demokráciát!”. A téren körülbelül 150-200-an demonstráltak, a tömegben feltűnt Horváth Csaba, Lendvai Ildikó és Steiner Pál, az MSZP politikusai, valamint Vadai Ágnes és Varju László, Demokratikus Koalícióhoz tartozó országgyűlési képviselők is.

atv.hu

forrás:atv.hu

Leave a Reply 261 megnézve, 1 alkalommal mai nap |