< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Rendőrakadémia újratöltve – ezúttal Budapesten

| Mobile | RSS

Rendőrakadémia újratöltve – ezúttal Budapesten

2014. május 1. | hozzászólás | Közélet

Rendőrakadémia újratöltve – ezúttal Budapesten

Először kap önálló alma matert az európai rendőrakadémia (CEPOL) – mondta Bánfi Ferenc, az intézmény igazgatója az MTI-nek adott interjúban annak apropóján, hogy az Európai Parlament két hete fogadta el azt a javaslatot, hogy az Egyesült Királyságból Magyarországra költözzön a rendőrakadémia.

Bánfi Ferenc, akit az MTI az Egyesült Királyságban telefonon ért el, azt mondta: a CEPOL – amely jelenleg a brit rendőrképzés központjának is otthont adó Bramshillben működik – Budapesten önálló objektumba kerül.

Az igazgató szólt arról, az intézmény Budapesten is folytatni fogja eddigi munkáját: támogatást és segítséget nyújt a 28 tagország nemzeti képzőintézményeinek abban, hogy azonos értékek mentén szervezzék és hajtsák végre a nemzetközi bűnügyi együttműködési formákhoz kapcsolódó feladataikat.

Arról is beszélt, hogy 15 évvel ezelőtt a belső biztonsági kérdések, a rendvédelem, a bűnüldözés kérdései sokkal inkább tartoztak az egyes országok saját kompetenciájába, de miután a bűnözés nemzetközi jellege erősödik, erre az uniónak is adekvát válaszokat kell adnia, vagyis az együttműködést is fejlesztik. Úgy vélte, folyamatosan bővülnek azok a jogi eszközök, amelyek segítik és könnyítik a rendőrök vagy más rendvédelmi szervek együttműködését. Példaként említette, ma már az természetes, hogy ha feltételekkel is, a rendőrök üldözés közben átléphetik az országhatárt, a nyomozóknak hozzáférésük van más országok adatbázisához.

Hangsúlyozta: semmilyen olyan képzés nem zajlik a CEPOL-nál, amely fegyveres képzés lenne, vagy bármilyen olyan jellegű gyakorlati képzés, amely beavatkozást jelenhetne az egyes tagországok szuverenitásába.

Ismertetése szerint a rendőrakadémia jelenlegi szabályozása alapján senior officerek, vagyis rendőri vezetők dolgoznak együtt a képzésben. Mellettük határellenőrzéssel foglalkozók, vámosok, bírák és ügyészek is megjelennek, tehát azok, akik a nemzetközi bűnüldözésben, az ilyen típusú ügyek felgöngyölítésében részt vesznek.

A CEPOL 28 ország irányítása alá tartozó decentralizált ügynökség, amely a tagországok egy-egy szavazati joggal rendelkező testületének vezetése alatt áll. Ez a testület határozza meg az éves munkaprogramot, a tréningek tematikáját, illetve azt, hogy milyen vezetői szintnek szervezik az adott képzést. A képzésben való részvétel joga kizárólag a küldő nemzeti hatóságoké.

A rendőrakadémia az Európai Uniótól kapja a működéséhez szükséges forrást, amely évente 8,5 millió euró. Bánfi Ferenc szerint az összeg lehetővé teszi, hogy évente már 8 ezernél is többen vegyenek részt a képzéseiken. A tanfolyamok egy része bentlakásos, általában 4-5 napos képzés, illetve van egy kurzus is, amely felső szintű rendőri vezetők részére ajánlott, ez már négyszer egyhetes időtartamú, és négy különböző országban zajlik.

A tantermi képzés mellett van távoktatás is, ezen ma már többen vesznek részt, mint a bentlakásos képzéseken, a résztvevők fele ezek alapján kap ismereteket.

Szólt az európai rendőrcsere-programról is, amelyet ugyancsak a CEPOL bonyolít. Tavaly több mint 400 rendőr vett részt a programban, Magyarországról is több mint húszan. Ennek keretében a rendőrök egy-két hétig más tagállamban tanulmányozhatják a munkamódszereket, ami nagyban segíti a nemzetközi együttműködést. Hozzátette: az Európai Unió külpolitikájával összhangban képzést biztosítanak a nem uniós nyugat-balkáni, kelet-európai országok részére is. Emellett a rendőrakadémia stratégiai partnere az Egyesült Államoknak, Oroszországnak és Kínának is.

Bánfi Ferenc szerint az Európai Rendőrakadémiának nincs saját tanári kara, különböző tanszékei. Központi feladata ugyanis az, hogy szervezéssel, irányítással, pénzügyi támogatással járuljanak hozzá a tréningek lebonyolításához, az oktatókat pedig a különböző országokból hívják. Évente mintegy nyolcszáz tanár vagy tréner vesz részt a CEPOL-programokban.

Az ez évi teendőkről szólva az igazgató azt mondta: 70 bentlakásos képzést szerveznek 2300-2400 “hallgató” részvételével, 300-350 szakemberrel számolnak a rendőrcsere-programban, és mintegy 4 ezer lesz azoknak a száma, akiket távoktatásban képeznek.

Jelenleg 11 kategóriában zajlik képzés, ezek felölelik nemcsak a szervezett bűnözéssel kapcsolatos témaköröket, hanem azonos súllyal foglalkoznak például az emberi jogok oktatásával is, de rendőri vezetőknek, missziós küldetésekben, továbbá nemzetközi nyomozócsoportokban résztvevőknek is szerveznek tréninget.

Bánfi Ferenc azt is hangsúlyozta: az európai rendőrképzésnek nincs primátusa a nemzeti képzéssel szemben, a nemzeti képzés szuverenitását nem érinti a CEPOL. Úgy fogalmazott: nincs beleszólásunk abba, hogy a nemzeti képző intézetek a saját rendőri vagy rendvédelmi állomány felkészítésében milyen súllyal iktatnak be különböző elemeket. Hozzátette: a CEPOL révén abban segítenek, hogy a legújabb technikákat, a legújabb jogalkotási elemeket terjesszék, és segítsék a nemzeti képző intézeteket, hogy azokat – saját belátásuk szerint – beépítsék saját tanterveikbe.

Elmondta: a rendőrakadémia vezetői idén májusban Görögországban már a 2016-os program koncepciójáról tárgyalnak.

Magyarországról szólva ismertette: a Nemzetközi Oktatási Központ tagja a CEPOL hálózatának és most nyújtotta be a pályázatot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

A jövő évi változások közül kiemelte, hogy első alkalommal indul be az Európai Rendőrakadémián belül, jövő októberben, a mesterképzés, amelyhez a közszolgálati egyetem is kapcsolódik majd. Az intézmény már bonyolít hasonló képzést a nemzetközi együttműködésben. A mesterképzést Bánfi Ferenc forradalmi változásnak nevezte, mert így olyan diplomát kaphatnak kézhez a hallgatók, amely nemzetközi, és a képzés a tagországok képző intézményeinek konzorciuma által vezényelt lesz.

Forrás: MTI | STOP

forrás:stop.hu

Leave a Reply 272 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: