< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ukrajna perelni készül Oroszországot Hágában

| Mobile | RSS

Ukrajna perelni készül Oroszországot Hágában

Ukrajna perelni készül Oroszországot Hágában

Ukrajna keresetet készül indítani Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) a Krím félsziget bekebelezése miatt – közölte Petr Porosenko elnökjelölt egy szerdai rádiós interjúban.

A milliárdos politikus, aki a május 25-re kiírt, előre hozott elnökválasztás legesélyesebb jelöltje, a Suszter Live nevű kereskedelmi rádiócsatorna műsorában azt mondta, hogy már dolgoznak az ICC-nek beadandó kereseten. Az “előkészítésben európai jogászok és amerikai partnerek is részt vesznek”, hogy “felelősségre lehessen vonni Oroszországot a Krím megszállásáért” – tette hozzá, a Gazeta.ua ukrán hírportál ismertetése szerint.

Porosenko azt mondta, hogy országa a stockholmi (kereskedelmi) döntőbíróságnál is eljárást kezdeményez a Krím ügyében.
“Ez az ügy nem arról szól, hogy kinyilvánítsuk, ki az agresszor, hanem olyan hatékony lépésekről, amelyek sokmilliárdos (kártérítési) felelősséget rónak majd Oroszországra, és rákényszerítik – ha a nemzetközi közösség tagja akar maradni – a bíróság döntéseinek végrehajtására és mindazok felelősségre vonására, akik meghozták a bűnös döntéseket” – mondta az ukrán elnökjelölt.
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 347 megnézve, 1 alkalommal mai nap |