< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A kormány egy párhuzamos valóságban mozog „Vége a tündérmesék korszakának”

| Mobile | RSS

A kormány egy párhuzamos valóságban mozog „Vége a tündérmesék korszakának”

2014. május 4. | hozzászólás | Közélet

A kormány egy párhuzamos valóságban mozog
„Vége a tündérmesék korszakának”

Az MSZP szerint a héten bemutatott konvergenciaprogramban a kormány is beismerte, hogy hazudott, amikor a magyar gazdaságot tündérmesének írta le – mondta Burány Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.
A politikus, akit az MSZP-frakció az újonnan megalakuló parlament költségvetési bizottsági elnökének javasol, a Brüsszelnek küldött konvergenciaprogramból hiányolta az erős magyar gazdaság, az erős magyar forint és az egymillió új munkahely érdekében teendő intézkedéseket. Ami viszont „vastagon” benne van, az az államadósság – szögezte le.

Burány Sándor szerint a programban a kormány maga is beismerte, hogy a magyar gazdaságpolitika tekintetében tehetetlen, minden növekedést uniós forrásoktól és az európai gazdaság fellendülésétől remél.

Felhívta a figyelmet, hogy az elemzők az elmúlt években világossá tették: a kormány „egy párhuzamos valóságban mozog”, amikor a magyar gazdaságról beszél. A kormány az elmúlt időszakot sikertörténetnek, „valóságos tündérmesének” látja, az elemzők és ellenzéki politikusok azonban folyamatosan figyelmeztettek, hogy ennek az ellenkezője az igaz – emelte ki.

Az országgyűlési képviselő szerint világossá vált, hogy a kormánynak „esze ágában” sincs helyreállítani a forint erejét, egy euróért tartósan 307 forintot kell fizetni.

Burány Sándor azt mondta, a kormány legfeljebb a foglalkoztatás szerény növekedésével számol, szó sincs most már egymillió új munkahelyről, így ebben a kérdésben is hazudott a kormány.

Az államadóssággal kapcsolatban úgy értékelte, hogy a 3000 milliárdos magánnyugdíjvagyon „eltapsolása”, minden tartalék felhasználása után Magyarország az Orbán-kormány vezetésével nem tud kikerülni az adósságcsapdából.

Rámutatott: történelmi csúcson áll az államadósság, és ez nem az elődök, hanem kizárólag a jelenlegi kormány bűne.

Burány Sándor közölte, ezt a politikát meg kell állítani, legközelebb május 25-én, majd az önkormányzati választáson lehet üzenni az Orbán-kormánynak, hogy „ebből a hazugságra épülő és vergődést eredményező politikából” nem kér Magyarország – írja az MTI.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán mutatta be a konvergenciaprogramot, és megerősítette, hogy az idén 2,9 százalékos lesz a kormányzati szektor GDP-arányos hiánya, amely 2015-ben 2,8 százalékra, 2016-ban 2,5 százalékosra csökken, 2017-ben pedig 1,9 százalékra esik vissza. A dokumentum szerint 2017 végéig a bruttó hazai össztermék 75,2 százalékára csökken az államadósság.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 202 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: