< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Heteken belül jöhet az összeomlás

| Mobile | RSS

Heteken belül jöhet az összeomlás

Heteken belül jöhet az összeomlás

Erősödik az idegesség a világ pénzpiacain az ukrán válság elmélyülése miatt, az értékpapír-piaci elemzők és kereskedők már azt találgatják, mikor válhat nyilvánvalóvá a krízis hatása a piacokon és pontosan mekkora kárt okozhat.

Az ukrán kormány, illetve a Nyugat-barát lakosság és az orosz szeparatista csoportok és támogatóik közötti feszültség hetek óta erősödik, és ma már azzal fenyeget, hogy világ pénzpiacait kockázatkerülő üzemmódba löki – idéz elemzőket a CNBC. A rengeteg halálos áldozattal járó hét végi események hatása már hétfőn meglátszott a világ tőzsdéin, a kérdés most az: mi jöhet még?

Azt hiszem, hogy az ukrán folyamatok, amelyek egyre intenzívebben bugyognak fel a felszínre, egy ponton kiforrhatják magukat, és a következő hetekben a piaci árakat meghatározó tényezővé válhatnak – mondja Laura Fitzsimmons, a JP Morgan Investment Bank határidős és opciós ügyletekkel foglalkozó vezető munkatársa. Az ukrán hadsereg négy katonája meghalt, több tucatnyian megsebesültek – köztük civilek is -, a Szlovjanszk ellen indított tegnapi támadásban. A város az oroszbarát erők egyik központja.

A harcok erősödése nyomán sok piaci szereplő feladta azt a reményét, hogy a konfliktus idővel lecseng. Úgy látom, hogy egyre közelebb kerülünk a polgárháborúhoz. Ha ez megtörténik, akkor az ezt követő eurázsiai piaci összeomlás a világon mindenütt érezhető lesz, az árupiaci termékek ára hullámzani kezd, akárcsak a devizáké, az értékpapírpiacok nyomás alá kerülnek – fejtegeti Evan Lucas, az IG pénzpiaci kereskedési szolgáltató cég stratégája.

Hanyatlás

A szakértő reméli, hogy ez a negatív forgatókönyv nem játszódik le, ám ha mégis, akkor lesz egy töréspont, amelyen túl az eladók kerülnek túlsúlyba a piacokon. Most efelé tartunk. Fitzsimmons arra számít, hogy az ukrán válság miatt kirobbanó eladási hullám 5-10 százalékos zuhanást hozhat a világ tőzsdéin. Európa nagyobb csapást szenvedne el, mint az Egyesült Államok.

A biztonságos menedéknek számító japán deviza kedden a 102,2 jen/dolláros árfolyamon cserélt gazdát kedden, három százalékkal eltérve januárban elért ötéves szintjétől. A menekülőeszközök piacán mutatkozó keresletet, már az ukrán-orosz konfliktus elmérgesedésétől való félelem mozgatja – vélik a maláj Maybank pénzügyi szolgáltató cg elemzői. Ha Moszkva mobilizálná hadseregét, semmi perc alatt 101,66-ra erősödne a kurzus.

forrás:napi hírek.hu

Leave a Reply 1117 megnézve, 1 alkalommal mai nap |