< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: A madárinfluenza új típusa az Antarktiszon

| Mobile | RSS

A madárinfluenza új típusa az Antarktiszon

A madárinfluenza új típusa az Antarktiszon

A madárinfluenza új típusát fedezték fel antarktiszi pingvineken ausztrál kutatók. A H11N2 egyetlen eddig ismert vírussal sem egyezik.

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság szaklapjában, az mBio-ban ismertetett tanulmány szerint úgy tűnik, az új kórokozó nem tesz kárt az állatokban.

Aeron Hurt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) madárinfluenzát kutató központjának munkatársa Melbourne-ben elmondta: tanulmányuk többet közt azt is kimutatta, hogy a madárinfluenza vírusa az Antarktiszig is eljutott, és megtelepedett az Adélie-pingvinek populációjában.

Hurt és kutatócsoportja 2013 januárjában és februárjában összesen háromszáz antarktiszi pingvintől vett mintát. Nyolc madárnál találták meg a H11N2-t, noha mindegyik pingvin egészségesnek tűnt.

Négy minta genomját összevetették egy állati és emberi vírusokat tartalmazó adatbázis kórokozóinak génjeivel, és megállapították, hogy a H11N2 egyetlen, a világon eddig ismert vírussal sem egyezik meg.

Az egyik legismertebb madárinfluenza-vírus a H5N1, mely leginkább házi és vadon élő szárnyasokat fertőz meg. Állatról emberre is terjed; akik elkapják, azoknak hatvan százaléka belehal a betegségbe. Amikor először okozott járványt 11 évvel ezelőtt, világszerte több mint 360 ember vesztette életét a fertőzés következtében.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 226 megnézve, 1 alkalommal mai nap |