< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán: „A konszolidáció a gyávaság szinonimája”

| Mobile | RSS

Orbán: „A konszolidáció a gyávaság szinonimája”

Orbán: „A konszolidáció a gyávaság szinonimája”

Forrásaink szerint a következő négy évben is a középosztály megerősítése áll majd az Orbán-kormány társadalompolitikájának középpontjában, messze vagyunk még ugyanis attól a 2010-ben meghirdetett céltól, hogy a társadalom kétharmadát ez a réteg tegye ki. „Konszolidáció” azonban nem lesz. Exkluzív részletek az új ciklus fő témáiról a holnap utcára kerülő Heti Válaszban.

Fotó: MTI

A gyávaság szinonimája – ezt mondta a Fidesz frakció hétfői alakuló ülésén Orbán Viktor miniszterelnök a konszolidációról. A néha még kormánypárti politikusok által is vágyakozva emlegetett, ámde pontosan soha nem tisztázott tartalmú stílusváltás várat magára. A kormányfő szerint az elmúlt ciklusban még csak az alapokat rakták le, a célok eléréséért a következő négy évben is küzdeni kell.

A folytonosság a régi és az új Orbán-kormány között nem csak ebben mutatkozik meg. Akárcsak négy éve, a kormányfő első útja a közép-európai együttműködés és a lengyel-magyar barátság jegyében ismét Varsóba vezetett hétfőn. A Fidesz 2010-hez hasonlóan most is népgyűlésre hívja támogatóit a Kossuth térre a miniszterelnök május 10-ére tervezett eskütételére. Négy éve az új parlament már a kormány megalakulása előtt eldöntötte: a Ház létszáma 199 főre csökken. Most az Országgyűlés keddi megalakulása előtt javasolta Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, hogy az önkormányzati és parlamenti pozíciót is betöltő politikusok csak egy helyről kaphatnak díjazást.

A kontinuitás más területen is érzékelhető lesz: e ciklusnak három legfontosabb jellemzője a középosztály megerősítése, a növekedésre ösztönző gazdaságpolitika és a munkahelyteremtés lesz. Az első tényezőből a devizahitelesek „megmentésétől” a családpolitikáig sok minden levezethető, s lényegét még 2010-ben így foglalta össze a kormányprogram: „A társadalmi szerkezet a tulajdonon és tudáson alapuló középosztály legalább kétharmados túlsúlya esetén veszi át a nyugat-európai működés jellemzőit. Ez stabilizálja a gazdaságot és a politikát, megteremti és fenntartja a szociális és jóléti államot, egyben ez garantálja a jogállami normák betartását”

További részletek a május 8-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában is megvásárolható a Digitalstandon.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 249 megnézve, 1 alkalommal mai nap |