< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Többszörösére nőhet az anyasági támogatás

| Mobile | RSS

Többszörösére nőhet az anyasági támogatás

2014. május 7. | hozzászólás | Közélet

Többszörösére nőhet az anyasági támogatás

Közel ötszörösére is nőhet az első gyermek születésekor járó anyasági támogatás összege – tudta meg lapunk a demográfiai program kidolgozásáért felelős Révész Máriusztól. Közben a Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette, hogy kiterjesztik az otthonteremtési támogatást.

A demográfiai programnak több olyan eleme is van, amit az előző ciklusban még nem vezettek be. Ezeket a kormány nem vetette el, ám az intézkedések forrásigénye miatt a programelemeknek csak a fokozatos bevezetése lehetséges – jelentette ki lapunk érdeklődésére Révész Máriusz. A demográfiai csomag kidolgozásáért felelős munkacsoport korábbi vezetője a program eddig még meg nem valósult, fontos elemének tartja az első gyermek megszületésének az eddigieknél erőteljesebb anyagi ösztönzését, amit az anyasági támogatás többszörösére emelésével érnének el. Kifejtette, egy család az első babánál veszi meg a kelengyét, a kiságyat és a babakocsit, ami jelentős anyagi terhet jelent a fiatal pároknak. Jelenleg a szülés után alanyi jogon, egyszeri juttatásként járó anyasági támogatás összege 64 125 forint, ez emelkedne közel ötszörösére, akár 300 ezer forintra.

Révész Máriusz szerint fontos lenne a gyed további rugalmassá tétele is, mégpedig oly módon, hogy a teljes, két évre járó összeget rövidebb idő, akár másfél év alatt is igénybe lehetne venni, feltéve, ha az anyának van munkahelye, és a folyósítás lejárta után vissza tud menni dolgozni. Révész kiemelte azt is, amennyiben az édesanyákat még nagyobb létszámban segítik vissza a munkaerőpiacra, és a támogatásoknak köszönhetően több gyermek születik, meg kell oldani a kisgyermekek napközbeni ellátását, amit a bölcsődefejlesztések mellett a munkahelyi családi napközik létrehozásának ösztönzésével lehet megoldani, ez szintén szerepel a demográfiai programban.

A fideszes politikus elmondta, a vezetésével kidolgozott demográfiai program része a lakhatási gondok orvoslására kínált megoldás, a szocpol és a használt lakásokra járó félszocpol bevezetése, illetve kiterjesztése is.

Révész Máriusz emlékeztetett, a demográfiai programból elsőként a gyed extra bevezetését és többgyermekes anyák járulékmentességének meghosszabbítását hajtotta végre a kormány. A politikus leszögezte: jelenleg Magyarország egyik legfontosabb feladata a demográfiai probléma megoldása, ezért lehetőség szerint tovább kell erősíteni a népesedéspolitika súlyát az új kormányon belül. Révész Máriusz egyébként jelenleg feladatra vár, a Fidesz-listán szereplő 68. helyével ugyanis éppen kiszorult az új Országgyűlésből. Mint mondta, lehetőség szerint a jövőben is ezen a területen, vagyis a demográfiai problémák megoldásában segítené a kormányzat munkáját.
Soltész is marad
Értesüléseink szerint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere újrázása mellett államtitkára, Soltész Miklós is marad a minisztériumban. A kereszténydemokrata politikus – aki az elmúlt négy évben szociális és családügyi államtitkárként dolgozott – az új kormányban is a szociális területért felel majd. (MN)

A Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette lapunk azon korábbi értesülését, amely szerint a kormány tervei között szerepel az otthonteremtési támogatás kiterjesztése. A szaktárca lapunk kérdésére adott válaszából kiderül az is, hogy több intézkedés bevezetését is tervezik a gyermekvállalás ösztönzése érdekében, ám ezek részleteiről egyelőre – a kormány döntését megelőzően – nem adhatnak tájékoztatást. Leszögezték, a kormány a költségvetési lehetőségek függvényében dönt majd az egyes támogatási elemek bevezetéséről.

Mint ismeretes, a szociálpolitikai kedvezménynek nevezett vissza nem térítendő állami támogatást korábban használt és új lakásra is igényelhették a gyermeket vállaló családok, ám a Bajnai Gordon vezette szocialista kormány 2009-ben megszüntette azt. A polgári kormány 2012-ben tette újra igényelhetővé a szociálpolitikai kedvezményt, új lakás vásárlására. A gyermekek számától és a lakás méretétől függően – 800 ezer forinttól 2,5 millió forintig terjedő összegű – vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni. Használt lakásra jelenleg nem jár pénz.

A kormány a demográfiai program első elemeit már bevezette. Az idén januártól lehet igényelni a gyed extrát, amelynek köszönhetően már korlátlanul lehet munkát vállalni a gyed, illetve a gyes folyósítása mellett a gyermek egyéves kora után. A dolgozó kismamák mind a keresetüket, mind a nekik járó családtámogatást megkapják. Új elem az is, hogy januártól a 3 év alatti testvérek esetén mindkét gyermek után jár a gyermekgondozási ellátás. A fiatalokat segíti a harmadik pillér: a felsőoktatási hallgatók, illetve az egy éven belül végzett friss diplomások tanulmányi idejét teljes egészében beszámíthatják a gyedhez szükséges egyéves biztosítási időbe, így az érintettek egyévi gyedre jogosultak.
Mulasztás
Az Alkotmánybíróság (AB) szerint a közös háztartásban együtt nevelt gyermekek után ugyanannyi családi pótlék jár akkor is, ha az őket nevelő szülők házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek. Ennek biztosítása azonban hiányzik a családtámogatási törvény családi pótlékról szóló szabályaiból. Az AB az alapvető jogok biztosának indítványára, hivatalból eljárva állapította meg, hogy az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő. A testület szerint az Országgyűlés a családtámogatási törvény családi pótlékról szóló szabályaiban nem alakította ki az alaptörvény erre vonatkozó részének megfelelően a házasságban, illetve az élettársi viszonyban együtt élő szülők jogegyenlőségének lehetőségét. Az AB ezért felhívta az Országgyűlés figyelmét, hogy az alaptörvény-ellenességet előidézett hiányosságot december 31-ig orvosolja. (MTI)

forrás:mno.hu

Leave a Reply 182 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: