< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Lázár János tovább harcol a norvég kormánnyal

| Mobile | RSS

Lázár János tovább harcol a norvég kormánnyal

2014. május 9. | hozzászólás | Közélet

Lázár János tovább harcol a norvég kormánnyal

A Népszabadság információi szerint a Norvég Civil Támogatási Alap támogatási programjának felfüggesztését javasolta a Vidar Helgesen norvég EU-ügyi miniszternek küldött levelében Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, „az ügy mindkét fél számára megnyugtató rendezéséig”.

A május 6-i keltezésű levélben Lázár leszögezi: továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy az alap kezelésére kijelölt szervezet (az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium) függetlensége és szakmai működése megkérdőjelezhető. Az államtitkár már áprilisban kétségbe vonta a Norvég Civil Alap pártoktól független működését, a pénzosztást koordináló konzorciumot pedig LMP-közeli szervezetnek titulálta. Csepreghy Nándor helyettes államtitkár pedig “pártfüggő, szélhámos gittegyletnek” nevezte a pályázati rendszer működtetőit – írja a Nol.hu.

A norvég miniszterhez már eljutott Lázár levele, hivatalos álláspontot még nem alakítottak ki róla. Az esetre rálátó szakértők lapunknak azt mondták: az alap működésének felfüggesztésére nincs precedens, és a pénzosztó mechanizmushoz a magyar kormánynak jogi értelemben nincs is köze. A Norvég Civil Támogatási Alap működését egy olyan szerződés szabályozza, amely Norvégia, Izland és Liechtenstein, illetve az EU között született (a felzárkóztatási alap azokból a befizetésekből táplálkozik, amelyek fejében a három ország anélkül is az európai gazdasági térség tagja lehet, hogy belépne az EU-ba), itt tehát a magyar kormány nem számít szerződő félnek.

A civilek által kezelt, társadalmi szervezetek programjait támogató Norvég Civil Alap rendeltetésszerűen és átláthatóan működik, 12 millió eurót kezel. Ezzel szemben a magyar kormány által menedzselt, főként a kulturális és a természeti örökség védelmével, energiahatékonysággal, népegészségügyi programokkal, veszélyeztetett helyzetű fiatalokkal foglalkozó Norvég Alapról – 150 millió eurós pénzügyi kerettel – ugyanez nem mondható el. A fejlesztési ügynökség felszámolása óta itt gyakorlatilag leállt a pályáztatás, amit egyes értesülések szerint a norvég kormány szóvá is tett – írja a Nol.hu.

forrás:propeller.hu

Leave a Reply 302 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: