< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Jégeső, zivatarok: figyelmeztetést adtak ki a fél országra

| Mobile | RSS

Jégeső, zivatarok: figyelmeztetést adtak ki a fél országra

2014. május 10. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Jégeső, zivatarok: figyelmeztetést adtak ki a fél országra

A várható heves zivatarok miatt öt megyére másodfokú, kilenc megyére és a fővárosra pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki vasárnapra. Ebben a tizennégy megyében és a fővárosban jelentős mennyiségű csapadékra is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a várható heves zivatarok miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken kárt okozó szél, illetve nagy méretű jég is kísérheti a heves zivatarokat. Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Pest megye, valamint Budapest területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a heves zivatarok miatt.

Ugyanerre a tizennégy megyére a várható felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést vasárnapra. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat.

Vasárnap erős hidegfront érkezik északnyugat felől és vonul át az országon. Hatására a Kisalföldön már hajnalban is kialakulhat egy-egy gyenge zivatar.

A legerősebb zivatarok – amelyeket akár 90 kilométer/óra körüli szél, nagyobb méretű jég, felhőszakadás kísérhet – legnagyobb valószínűséggel délutántól a Dél-Dunántúlon, estétől pedig az Alföldön várhatók.

Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 7-13 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet az ország északi harmadán 16-20, másutt 21-27 fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb.

MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 329 megnézve, 1 alkalommal mai nap |