< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egy „tökéletes végrehajtó” lehet Giró-Szász András utóda

| Mobile | RSS

Egy „tökéletes végrehajtó” lehet Giró-Szász András utóda

Egy „tökéletes végrehajtó” lehet Giró-Szász András utóda

Beszólt a norvégoknak és Brüsszelnek, és ezzel rövid idő alatt országos ismertséget szerzett Csepreghy Nándor, akit alig egy hónapja neveztek ki fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárnak. Az uniós kifizetések elakadásának magyarázatára és elfedésére a porondra küldött Csepreghy főnökei szerint olyan sikeresen szerepelt, hogy ő lehet Giró-Szász András kormányszóvivő utóda is. Ez kormányzati forrásaink szerint egyben Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár kormányon belüli pozíciójának erősségét is jelzi.

Lehet, hogy elgondolkozna egy botoxkezelésen, ha „annyi idős és olyan befolyásos lenne, mint Silvio Berlusconi” – többek között ezt válaszolta az akkor 24 éves Csepreghy Nándor a Szegedma.hu kérdésére, hogy mennyire fontos a politikusnak az előnyös külső. A lap által „sármos és jóképű politikusként” megkeresett, 2007-ben a Fidelitas országos alelnökeként dolgozó Csepreghy arról beszélt, egy „megnyerő külsejű, szimpatikus beszélő hitelesebb”, mivel a politika „szociálpszichológia”, és „hatvan százalékban külsőség”, bár utóbbival „szeretne nem egyetérteni”, mert „aki nem próbál valódi tartalmat közvetíteni, csak a külsőségekkel kapcsolatos elvárásoknak próbál megfelelni, az nem lesz sikeres”.

Ennek ellenére a jelek szerint a fiatal politikusnak a sármjára és a megjelenésére is komoly szerep hárul a jövőben, mert az atv.hu értesülései szerint ő lehet a kormányszóvivő. A hvg.hu-nak szintén megerősítették az értesülést, mint azt is, hogy Giró-Szász András jelenlegi szóvivő a jövőben „szeretne a jelenleginél összetettebb, intellektuálisabb feladatokat” elvégezni. Egy forrásunk emiatt azt sem zárta ki, hogy Giró-Szász marad a kormányzati kommunikáció irányítója, de a konkrét médiaszerepléseket Csepreghy Nándor vinné.

Fidelitas és minitablet

A kormányszóvivői poszt legnagyobb esélyese gyerekkorában Kolozsvárról települt át Magyarországra, a Békés megyei Sarkadra. Katolikus gimnáziumba járt Gyulára. Mint a Fidesz.hu-nak adott interjújából is kiderül, a 2002-es választási vereség után döntötte el, „tenni kell valamit”, ezért a következő évben megalakították a helyi Fideszt és a Fidelitast, melynek alelnöke, illetve elnöke lett.

Történelem szakon kezdte Szegeden az egyetemet, amihez később felvette a kommunikációt, melyet PR szakirányon fejezett be ugyancsak 2008-ban. Csepreghy Szegeden – ahol Bartha László polgármestersége óta a Fidesz az országos átlagnál rendre rosszabbul szerepelt – Rákos Tibor országgyűlési képviselő mellé került be személyi titkárnak 2004-ben. Mint ahogy azt a már idézett interjúban Csepreghy elárulta, Rákost egy lakossági fórumon mutatta be neki Pokorni Zoltán. Mivel az ideje nagy részét Szegeden töltötte, átjelentkezett a helyi Fideszbe és Fidelitasba. Szegeden Dobó László volt az ifjúsági szervezet első embere, akinek a kezét azonban a párt 2006-ban elengedte. Ekkor jött el igazán Csepreghy ideje.

A 2006-os önkormányzati választásokon Oláh János volt Szegeden a Fidesz polgármester-jelöltje, Csepreghy pedig a kampányfőnöke, de Botka ellen egy elrontott kampány után a Fidesznek esélye sem volt. 2007-ben ennek ellenére bekerült a Fidelitas országos elnökségébe, két évvel később pedig ügyvezető alelnöke lett. Az elnökségi üléseken „a szépfiú” Csepreghy azzal tűnt ki, hogy minitabletjével és érintőképernyős jelölőceruzájával villogott, és míg a többiek ülés közben is lazán beszélgettek, ő fegyelmezetten jegyzetelt. „Mindenki rajta röhögött” – mondta róla egy párttársa. Szijjártó – aki 2009-ig volt a Fidelitas elnöke – ugyanezen forrás szerint állítólag nem szerette, amit abból lehetett levezetni, hogy egy nyári táborban nem nevezte őt a Fidelitas focicsapatába. „Márpedig Péter azokat nem nevezte, akiket nem bírt.”

Győz a politika

A Fidelitas új vezetőjével, Ágh Péterrel Csepreghy nagyon jó viszonyt alakított ki, köszönhetően annak is, hogy a 2010-es országgyűlési kampányban több száz kilométert fuvarozta autójával, miután a Fidelitas első embere nem tudott autót vezetni. 2010-ben szeretett volna országgyűlési képviselő-jelölt lenni, de ahogy az Index megírta, az ifjúsági szervezet kegyvesztetté vált Orbán Viktornál, aki egy belső fórumon arról beszélt, a Fidelitas vezetői nem dolgoztak eleget, nem feleltek meg az elvárásoknak, ezért például Ágh Péter elnök „nem azért, hanem annak ellenére” lett képviselőjelölt, hogy Fidelitas-elnök volt.

Csepreghy az egyetem elvégzése, 2008 után próbált a piacon is állást találni: rövid ideig gyakorlaton volt a Cafe PR-nál, valamint három éven át szóvivősködött a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke, Németh Ferenc mellett, akit Szegedről ismert. De valójában őt a politika vonzotta, és mindent megtett volna, hogy a Fideszben karrierpolitikus lehessen, amiben vagyonosnak mondott édesapja is támogatta. 2010-ben az önkormányzati választásokon többedmagával kampányfőnöke volt Szegeden B. Nagy Lászlónak (aki vesztett) és Bohács Zsoltnak (aki viszont legyőzte a képviselői helyért vívott küzdelemben Botka László polgármestert).

Csepreghy útját az egyik forrásunk szerint 2010 után egy Orbánhoz is közel álló befolyásos, lap- és médiaérdekeltséggel is rendelkező vállalkozó egyengette. 2011-ben az NFÜ-höz került szóvivőnek. Ugyanebben az évben felmentették Nyikos Györgyi fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárt, akit néhány hónappal később, némileg átszabott pozícióra Csepreghyvel pótoltak.

Egy másik forrás szerint már az NFÜ-höz is „az uniós források iránt mindig komoly érdeklődést mutató Lázár János szemeként” került. Az biztos, hogy ennek a kapcsolatnak nem Szeged környékén, hanem már Budapesten kell keresni az eredőjét, mivel a szegedi fideszeseket a hódmezővásárhelyi Lázár nem tartotta nagyra, nem kereste velük a nexust. Mindenesetre e forrás szerint, főleg Lázárnak köszönhető, hogy azóta is töretlen a karrierje, és az intézményrendszer változásával együtt lépeget előre. Miután tavaly év végén az NFÜ-t megszüntették és az irányító hatóságokat áthelyezték a minisztériumokhoz, Csepreghy a Miniszterelnökségre került. Bár egy ideig azt lehetett hallani, hogy döntéshozói pozícióba kerülhet, kiderült, a Miniszterelnökségen kommunikációs területen számítanak rá. Egy április 9-i utasítás szerint fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárként a Fejlesztéspolitikai Kommunikációs Főosztály és a Fejlesztéspolitikai Tájékoztatási Főosztály tartozik az irányítása alá.

Mélyvíz

Munkáját rögtön kríziskommunikációval kezdhette, miután a színfalak mögött az EU és Norvégia is megorrolt amiatt, hogy Magyarország a hazai fejlesztéspolitikai intézményrendszert úgy szabta át, és úgy jelölt ki új költségvetési szervezetet a fejlesztési programokkal kapcsolatos kötelezettségvállalói szerződések megkötésére is, hogy arról nem állapodott meg korábban a donor országokkal.

Ezt a Lázár vezette uniós adminisztráció úgy kommunikálta, hogy még a hivatalos kormányzati döntés Magyar Közlönyben történt megjelenése, április 10-e előtt ellentámadásba lendült: a Miniszterelnökséget vezető államtitkár április 8-án levelet írt Norvégia EGT- és EU-ügyekért felelős miniszterének, melyben azt kifogásolta, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pénzeit egy olyan civil szervezet – az Ökotárs Alapítvány – vezette konzorcium végzi, amely ezer szállal kötődik az LMP-hez. (Az Ökotárs az állítólagos összefonódásokat, melyekről egyébként már egy évvel korábban a Heti Válasz írt, cáfolta.)

Csepreghy a Lázár-levél „kommentátoraként” szólalt meg. Belépője keményre sikeredett a Magyar Nemzet Online-on: a hazai belpolitikába való beavatkozással vádolta meg Norvégiát, egyúttal ő mondta ki a követendő irányt is, miszerint közpénzeket magánalapítványok ne oszthassanak Magyarországon, miközben, ha csak a Norvég Civil Támogatási Alapot nézzük, a norvégok – épp a magyar példa sikerén felbuzdulva – ma már 15 országból 11-ben adománygyűjtésben és szektorfejlesztésben tapasztalatot gyűjtött civil szervezeteken keresztül áldoznak demokrácia- és civilszféra-fejlesztésre.

Bár a norvégok válaszukban kijelentették, nem támogatnak semmilyen pártpolitikai tevékenységet Magyarországon, és hogy 2011-ben a magyar civil szféra támogatása közös döntésük volt, április végén Csepreghy újból azt hangoztatta, hogy „párthoz kötődő, szélhámos gittegyletek” kezelik a norvég alap nyújtotta támogatást. Amikor pedig pénteken a Norvég Alapok bejelentették, hogy leállítják a magyar intézményrendszeren keresztül érkező kifizetéseket, szintén Csepreghy szólalt meg, hogy akkor a civil pénzeket se utalják. (Az NCTA a Norvég Alapoknak csak egyik prioritása a tucatból, és az egyetlen, amelynek a támogatásait nem a hazai intézményrendszeren keresztül fizetik ki.)

Csepreghy volt már akkor is a kommunikátor, amikor a 444.hu április végén hírt adott arról, hogy Brüsszel az uniós pénzeket is visszatartja. A helyettes államtitkár sajtótájékoztatón mondta el, hogy Brüsszel nem függesztette fel a forrásokat, hanem csak egy ideig nem fogadnak be költségnyilatkozatokat (azt üzenték, ne is küldjünk számlákat) Mint kiderült, itt is az a probléma, hogy még tanulmányozzák, hogy az úgynevezett közreműködő szervezeteket a szabályoknak megfelelően tették-e át a tárcákhoz.

Egyszerű panelek, tökéletes alany

A fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes-államtitkár tehát rövid időn belül bizonyított. Az elmúlt hetekben gyakran szerepelt az országos sajtóban, kormányzati forrásaink szerint főnökei egyértelműen elégedettek voltak vele. Egy kormányzati forrásunk szerint „jelzésértékű, hogy Lázár János jelölhet kormányszóvivőt”, ami kormányzaton belüli pozíciójának erősségére utal. (A kormányfőben eszerint komoly a bizalom Lázár iránt, de ez csak addig tart, amíg nem veszítünk pénzeket, ha esetleg ez be fog következni, „hosszan és komolyan” ronthatja a miniszternek készülő államtitkár renoméját a kormányfő szemében, mondta egy informátorunk.)

Csepreghyt egyébként forrásaink nagy munkabírású, jó kommunikációs készséggel rendelkező emberként jellemezték, aki „eddig megállta a helyét azokon a posztokon, amikkel megbízták”, bár „alapvetően arra a legalkalmasabb, hogy kommunikálja mások döntéseit”. „A mai kormánykommunikáció nagyon egyszerű panelekkel él: rezsicsökkentés, akácháború, üzenjük Brüsszelnek, stb. Ez valóban nem lehet túl nagy kihívás intellektuálisan” – jellemezte a helyzetet egy Csepreghy Nándort is ismerő kormányzati forrásunk, aki szerint a fiatal helyettes államtitkár „tökéletes feladat-végrehajtó”, így alkalmas lehet erre a posztra is.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 151 megnézve, 1 alkalommal mai nap |