< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Ennyi magyar dolgozhat külföldön

| Mobile | RSS

Ennyi magyar dolgozhat külföldön

2014. május 12. | hozzászólás | Közélet

Ennyi magyar dolgozhat külföldön

Egy német cégalapítással foglalkozó szervezet összegzése szerint 580 ezer magyar ember dolgozott 2013 év végén más európai országokban. A kftkreator.hu becslése szerint idén szinte biztosan meghaladja a hatszázezret a hivatalosan is külföldön dolgozó és élő magyarok száma.

Az Egyesült Királyság mellett Németországban és Ausztriában dolgozik a legtöbb magyar, a többi ország messze leszakadva követi a vezető hármast. A német statisztikai hivatal külföldi állampolgárokat nyilvántartó adatbázisa 135 614 magyar állampolgárságú embert tartott nyilván 2013 év végén.

Ez közel 29%-kal több mint az előző évben. Ausztria hasonlóan pontos adatokkal rendelkezik. Az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint 63 251 magyar dolgozott hivatalosan Ausztriában. A vezető hármas legvitatottabb tagja az Egyesült Királyság. A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint 300 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában a nagykövetségek adatai alapján. Csak az uniós csatlakozás óta mintegy 130 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot, így a minisztérium becslése nagyságrendileg helytálló lehet.

A többi országra vonatkozóan már pontosabb adatok állnak rendelkezésre, az Eurostat adatainak köszönhetően. A vezető hármas után a listában Szlovákia (9920), Hollandia (9245), és Spanyolország (8935) következik, de hasonló nagyságrendű a magyarok száma Belgiumban, Írországban, és Franciaországban is. További több ezer magyar dolgozik Svájcban, Svédországban és Dániában is. Az Eurostat adatok a németországi és ausztriai állami adatokhoz képest alulbecsülik a külföldön dolgozó magyarok számát, és egyes országokra nincsenek friss adatok, így a valós szám a fenti adatoknál akár magasabb is lehet. Ezek alapján nem túlzás azt állítani, hogy a külföldön élő és dolgozó magyarok száma meghaladhatja akár a hatszázezer főt is – írja a KFTkreator.hu.

KFTkreator.hu / atv.hu

forrás:atv.hu

Leave a Reply 205 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: