< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Több ezer diák szerint problémás volt az angolérettségi

| Mobile | RSS

Több ezer diák szerint problémás volt az angolérettségi

2014. május 12. | hozzászólás | Kultúra

Érettségi: elégedetlen diákok vonulnak az Oktatási Hivatal elé egy petícióval

Több ezer diák szerint problémás volt az angolérettségi

Hétfő délelőtt petíciót adnak át az Oktatási Hivatalnak (OH) azok a végzős diákok, aki szerint az idei emelt szintű angolérettségi egyik feladata – részben a hangosítás technikai problémái miatt – túlzottan nehéznek bizonyult.
Mint arról korábban beszámoltunk, a május 8-án lebonyolított vizsga után az eduline-nak több diák jelezte: az angolérettségi feladatsor korrekt volt, viszont a „listening” rész megoldása komoly problémákat okozott, a végzősök szerint a hanganyag gyenge minőségű volt, ráadásul túl gyorsan és nehezen érthetően beszéltek a felvételen.

A petíciót a vizsga után létrehozott, mára több mint 2700 tagot számláló Facebook-csoport képviselői fogják átadni a hivatal épületénél. A 168ora.hu részére is eljuttatott dokumentum szerint a csatlakozott diákok olyanok is vannak, akik „OKTV döntős helyezettek, több éves élő nyelvi tapasztalattal rendelkeznek angol ajkú országból, némelyeknek nemzetközileg elismert felsőfokú nyelvvizsgájuk van”.

A dokumentum szerint „több ezer diák egyöntetű véleménye, hogy a vizsga lebonyolításának feltételei nem voltak megfelelőek, a feladatok megoldása a vizsgázóktól független, sokrétű problémába ütközött”.
A nehézségeket részletezve azt írják: a „listening”, azaz hallás utáni szövegértés része közben meglepetten tapasztalták, hogy a hanganyag, kifejezetten az első feladat során minőségét tekintve érthetetlen, visszhangzó volt. Hozzáteszik, hogy néhány szaktanár szerint a feladat szókincse helyenként meghaladta az emelt szintű érettségi vizsga B2 szintjét. Szerintük az érettségit lebonyolító középiskolák túlnyomó többségében a rossz technikai háttér (a régi magnók használata, a nagy termek rossz akusztikája) a szöveg megértését még inkább megnehezítette.

A diákok szerint az Oktatási Hivatal honlapjáról letölthető vizsga-hanganyag otthoni lejátszás során jobban érthető, de a vizsgakörülmények során nem ezt tapasztaltak.

A petíció szerint a vizsgát követő két órán belüli panaszbenyújtás lehetőségét nem mindenhol ismertették. Más helyen a panaszlevél átvételét elutasították.

A diákok a fentiek miatt azt kérik az Oktatási Hivataltól, hogy „a hanganyag teljesebb körű kivizsgálását vigye véghez, mely során a hanganyagot a vizsgákon használt készülékkel (régi táska-rádió), tantermekben hallgassák meg, olyan hangerővel, hogy azt a terem minden pontján hallani lehessen.” Illetve azt, hogy a 2014. május 8-án angol nyelvből emelt szinten érettségizők részére az OH biztosítson megfelelő kompenzációt úgy, hogy adjon lehetőséget a szóban forgó feladatrész újraírására vagy figyelembe nem vételére.

OH: A hanganyag megfelelt az előírásoknak

Az Oktatási Hivatal szerint az angol nyelvi érettségi hallott szöveg értése feladataiban kizárólag az egyes feladatok tartalmához illeszkedő, sztenderd anyanyelvi hangokat használnak, így történt a mostani vizsgaidőszak emelt szintű feladatainál is.

Az első feladatban egy brit angol idegenvezető (férfi), a másodikban egy brit angol hírolvasó (nő), míg a harmadikban egy amerikai (férfi) hangja hallható – írták, hozzátéve: egyik feladat sem követel indokolatlan erőfeszítést a vizsgázótól, és teljes mértékben megfelel a vizsgaleírásnak. Eszerint a vizsga azt méri, képes-e a diák az értési céloknak, illetve a feladatnak megfelelő stratégiák alkalmazásával a szöveget megérteni, a felvételen a szöveg autentikus jellegéből adódóan minimális háttérzaj is hallható lehet.

A hivatal megjegyezte, hogy ebben a konkrét vizsgaanyagban nincs ilyen háttérzaj, viszont az első feladat helyszínéből adódóan – amely egy múzeumi terem – minimális visszhanghatás hallható.

Kitértek arra is: a CD-k sokszorosítása hosszú évek óta ugyanazzal a professzionális technológiával történik, és mindeddig egyetlen darabról sem bizonyosodott be, hogy hibás lett volna.

„Mindezek alapján szinte bizonyosra vehető, hogy a vizsgahelyszíneken lejátszott CD-k minősége mindenütt megfelelő, az elkészült és ellenőrzött vizsgaanyaggal azonos volt”

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 258 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: