< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Diplomácia Csehország nem ismeri el az ukrajnai népszavazások eredményét

| Mobile | RSS

Diplomácia Csehország nem ismeri el az ukrajnai népszavazások eredményét

Diplomácia
Csehország nem ismeri el az ukrajnai népszavazások eredményét

Csehország nem ismeri el a délkelet-ukrajnai népszavazások eredményét – egybehangzóan így nyilatkoztak a cseh vezetők hétfőn. A kormányfő és az államfő ugyanakkor ismételten párbeszédet sürgetett a kijevi kormány és az orosz nyelvű kisebbség képviselői között.
Bohuslav Sobotka miniszterelnök szerint a népszavazás megtartása ellentétes az ukrán alkotmánnyal, ezért nem szolgálhat jogalapul semmiféle követelésre. „A délkelet-ukrajnai népszavazások ellentétesek a nemzetközi joggal, az ukrán alkotmánnyal és a demokráciával is” – olvasható a külügyminisztérium nyilatkozatában. A tárca szerint a népszavazás nem volt más, mint „egy újabb lépés a délkelet-ukrajnai helyzet külföldről irányított destabilizációjának az útján”.

„A cseh kormány párbeszédet szorgalmaz az orosz kisebbség és a kijevi kormány között” – mondta Sobotka újságíróknak.

Úgy vélte: a május 25-re kiírt elnökválasztás kulcsfontosságú Ukrajna számára. Amennyiben szabad és átlátható lesz a választás, az új elnök megválasztása stabilizálhatja a helyzetet Ukrajnában.

Zeman szerint a vasárnapi népszavazások nem tekinthetőek legitimnek, ugyanakkor bizonyos értelemben tükrözik az ottani lakosság véleményét.

„Arra van szükség, hogy a május 25-i ukrajnai elnökválasztáson az ország lakosságának minden rétege minél magasabb számban vegyen részt. Az elnökválasztás bojkottja (az orosz kisebbség részéről) a nacionalista, sőt fasiszta erők győzelméhez is vezethet” – tolmácsolta a cseh államfő véleményét Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.

Zeman szerint az új ukrán államfőnek megválasztása után haladéktalanul párbeszédet kellene kezdenie az orosz nyelvű kisebbség képviselőivel.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 232 megnézve, 1 alkalommal mai nap |