< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Több száz hektárnyi szántót öntött el a Rába

| Mobile | RSS

Több száz hektárnyi szántót öntött el a Rába

2014. május 15. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Több száz hektárnyi szántót öntött el a Rába

Várhatóan csütörtökön este rendelhetik el az első fokú készültséget a Vas és Győr-Moson-Sopron megye határán fekvő Ragyogónál a Rába áradása miatt; itt két, Árpásnál három nappal később tetőzhet a folyó – közölte honlapján szerda délután az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.
hirdetés

Komoly árhullám vonul le a Rábán, lakott területek és termőföldek is veszélyben vannak, de beindult az árvízi védekezés is, aminek köszönhetően eddig sikerült megvédeni a belterületeket, az árterületen lévő szántóföldek és melléképületek azonban víz alá kerültek – mondta Körmenden a vidékfejlesztési miniszter, aki szerdán a helyszínen tájékozódott az árvízi védekezésről.

Az árhullám veszélyezteti a 86-os számú főutat, ahol nyúlgátat építettek, ugyanis az előrejelzések szerint a Rába vízgyűjtőjén akár az 50 millimétert is elérheti a csapadék, ezért “minden óra nyereség, amikor süt a nap, fúj a szél és nem esik az eső”.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: több száz hektárnyi ártéren lévő mezőgazdasági terület van már víz alatt, és több száz hektáron áll belvíz. A helyzetfelmérés még zajlik, de rendelkezésre áll a mezőgazdasági kárenyhítési alap, amelyből mérsékelhetik a gazdákat ért károkat – tette hozzá.

Ragyogónál az első fokú készültség szintjét 25, Árpásnál öt centiméterrel haladja meg a vízszint a jelenlegi prognózisok szerint, írják, jelezve, hogy az árhullám levonulását nagyban befolyásolhatja a következő 48-72 órában a felső vízgyűjtőkön lehulló csapadék, amely várhatóan egy harmadik áradási árhullámot indít el a Rábán és mellékvízfolyásain. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a várható csapadék miatt a Répcén és a Lajtán is számítani kell újabb – akár készültségi szintet elérő – árhullám kialakulására. Árhullám vonulhat végig a Marcalon is.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 274 megnézve, 1 alkalommal mai nap |