< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ukrán válság Orbán: Új Közép-Európa kiépítése a cél

| Mobile | RSS

Ukrán válság Orbán: Új Közép-Európa kiépítése a cél

Ukrán válság
Orbán: Új Közép-Európa kiépítése a cél

Orbán Viktor a legnagyobb közép-európai biztonsági konferencián beszélt arról, hogy a lehető legszorosabb együttműködésre van szükség a térség országai között. Beszélt arról is: Ukrajnának tiszteletben kell tartania a közösségi jogokat, így a magyar kisebbség jogait is.
A szokásosnál is nagyobb figyelem kísérte Közép-Európa egyik legrangosabb biztonságpolitikai fórumát. Szinte minden az ukrán helyzetről szólt Pozsonyban. A visegrádi országok miniszterelnökei is leginkább ezzel foglalkoztak. Azzal mindannyian egyetértettek, hogy tárgyalásos úton kell rendezni az Ukrajnában kialakult helyzetet.

Orbán Viktor a Kárpátalján élő magyarokról szólva úgy fogalmazott: saját maguknak kell meghatározniuk, milyen keretek között szeretnének szülőföldjükön élni. A miniszterelnök azt is mondta, hogy Ukrajnának tiszteletben kell tartania a közösségi jogokat. „Legyen szó bármilyen közösségről, így akár a magyar kisebbségről Is, tiszteletben kell tartani a jogaikat. Ha ezt Ukrajna nem teszi meg, akkor joggal aggódunk az ország jövőbeni demokratikus jellege miatt” – mondta a miniszterelnök.

Robert Fico szlovák miniszterelnök azt mondta: szkeptikus az Oroszországgal szembeni esetleges újabb gazdasági szankciókkal szemben, mert azok komolyan árthatnak a közép-európai országok gazdaságainak. A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk erősebb NATO jelenlétet sürgetett a térségben – írja az MTI.

Orbán Viktor pedig közölte: a visegrádi országok megegyeztek abban, hogy nem csak a katonai kérdésekben működnek szorosabban együtt, de a jövőben a négy ország parlamentjei is. „Ez két olyan terület, amelynek a jövőben lesz jelentősége és amely megerősíti az együttműködést és a visegrádiak súlyát az európai architektúrán belül” – közölte Orbán Viktor.

A kormányfő arról is beszélt, hogy új Közép-Európa kiépítése a cél és ehhez pedig a lehető legszorosabb együttműködésre van szükség a térség országai között.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 293 megnézve, 1 alkalommal mai nap |