< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: “BRÜSSZEL UTALT ÉS VÁRJA AZ ÚJABB SZÁMLÁKAT”

| Mobile | RSS

“BRÜSSZEL UTALT ÉS VÁRJA AZ ÚJABB SZÁMLÁKAT”

“BRÜSSZEL UTALT ÉS VÁRJA AZ ÚJABB SZÁMLÁKAT”

Nagybetűs címmel adott hírt a Miniszterelnökség arról, hogy újraindultak a brüsszeli utalások, és ismét befogadják a magyar számlákat.

“BRÜSSZEL UTALT ÉS VÁRJA AZ ÚJABB SZÁMLÁKAT” – nagybetűs címmel adott hírt a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai osztálya arról, hogy az Európai Bizottságtól 150 milliárdos uniós forrás érkezett, a jövő héten újabb források érkeznek, és a kormány már küldheti az április 15. utáni időszakra vonatkozó számlákat is. Korábbi közleményeiben nem használt nagybetűs címeket (például egy két héttel ezelőtti rendkívüli sajtótájékoztató meghívójában sem), ami arra utal, hogy a formázásnak jelentősége van.

Az uniós források leállítása miatt egyébként két hete, április 28-án kisebb botrány kerekedett. A 444.hu ugyanis megírta, hogy Brüsszel minden Magyarországnak járó támogatást befagyasztott, a pályázati pénzeket kiosztó intézményrendszer április elsejétől hatályos átszervezése miatt. A portál egy bizottsági levélből is idézett, amely azt írta: “További információkra van szükségünk, mielőtt teljesítenénk a következő kifizetéseket, amelyeket már az új intézményi rendszer nyújt be.” A 444.hu szerint ez azt jelentette, hogy ameddig a bizottság nem fogadja el az új magyar pénzosztási rendszert, addig nem fizetik ki a számlákat.

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára erre lényegében úgy reagált, nem igaz, hogy felfüggesztették a brüsszeli pénzeket, hanem arról volt szó, hogy az Európai Bizottság vizsgálta a magyar fejlesztéspolitikai intézet átalakítását, és ennek végéig nem fogadták Brüsszelben az április 15-e utáni költségnyilatkozatokat. Azaz mégsem fizettek. A helyettes államtitkár sajtótájékoztatóján élcelődött is a hírt lehozó portállal. A 444.hu cikkével kapcsolatban a jereváni rádióról szóló régi szocialista viccet emlegette, amely szerint “apró korrekcióval” volt igaz az a hír, hogy Moszkvában a Lenin téren Volvókat osztogattak. Valójában Leningrádban, a Moszkva téren Volgákat fosztogattak ugyanis. Azt a bizottság is cáfolta, hogy felfüggesztették a pénzeket.

Valójában szóhasználati kérdésről volt szó: az igaz volt a portál beszámolójában, hogy nem érkezett uniós pénz és nem fogadták az április 15. utáni magyar számlákat, csak ezt nem felfüggesztésnek nevezik. A nagybetűvel szedett Miniszterelnökségi hír a Brüsszeli pénzek újraindulásáról most arra utal, hogy az eredeti hír érzékeny kérdésre tapintott rá, és a brüsszeli utalásnak van jelentősége.

A közlemény szerint Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta, hogy “az időarányos kifizetések tekintetében az idei évben folyamatosan túlszárnyaltuk az előzetes, az Európai Bizottság által is jóváhagyott terveinket. A 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban a Magyarország rendelkezésére álló 8200 milliárd forintból eddig több mint 5500 milliárd forint került kifizetésre a pályázók részére. Az előző uniós időszak forrásait 2015 decemberéig kell kifizetni a nyertes projektekre. A kifizetések jelenlegi ütemét tartva, a forrásvesztés bárminemű kockázata nélkül, jó esélyünk van arra, hogy akár hamarabb lehívjuk a teljes összeget”.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 242 megnézve, 1 alkalommal mai nap |