< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az oroszok akkor is szállítanak gázt Európának, ha Ukrajna nem fizet

| Mobile | RSS

Az oroszok akkor is szállítanak gázt Európának, ha Ukrajna nem fizet

Az oroszok akkor is szállítanak gázt Európának, ha Ukrajna nem fizet

A Gazprom akkor is eljuttatja az európai fogyasztóknak továbbítandó orosz gázt az orosz-ukrán határra, a tranzitvezetékig, ha Ukrajna nem fizeti ki előre a júniusi gázszámlát, jelentette ki Alekszej Miller, az orosz állami energetikai cég vezérigazgatója.

Miller a Rosszija 1 állami televízió szombat esti magazinműsorának adott interjúban közölte: mindent elkövetnek, hogy az európai fogyasztók megkapják a gázt akkor is, ha Ukrajna a tranzitra szánt orosz gázt saját céljaira használná fel. Ennek érdekében megnövelhetik a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat gázvezetéken a szállítást – idézte a Gazprom vezérigazgatóját a finance.rambler.ru.
000 DV1035494
Fotó: Dmitry Astakhov

Alekszej Miller szerint csak a Déli Áramlat földgázvezeték szünteti meg az Ukrajnával kapcsolatos összes tranzitszállítási kockázatot. Bulgáriába 2015 decemberében megkezdik a szállítást, mondta.

A Gazprom vezérigazgatója beszélt az Orbán Viktorral folytatott budapesti tárgyalásáról is. Azt mondta: “egyáltalán nem kétséges, hogy a magyar szakasz építése, annak kezdete és befejezése az előre meghatározott határidőkre megtörténik”.

A vezetékrendszer a jelenlegi tervek szerint a Fekete-tenger alatt, majd Bulgárián, Szerbián és Magyarországon át halad Ausztriába.

Moszkva számításai szerint a 3,5 milliárd dollárt kitevő ukrán gázadósság oka nem az orosz állami energetikai cég és az ukrán Naftohaz viszonyában keresendő, hanem abban, hogy Ukrajna csődbe jutott. Megismételte a korábbi moszkvai nyilatkozatokat, amelyek szerint az Oroszországgal szomszédos ország június 1-től csak annyi földgázt kap, amennyiért előre fizet a Gazpromnak.

Vlagyimir Putyin orosz államfő jövő kedden Kínába látogat. Alekszej Miller beszélt a kelet-ázsiai országgal készülő gázszerződésről. Elmondta, hogy a 13 évre szóló megállapodás szerint Kelet-Szibériából 38 milliárd köbméter földgázt szállítanak majd Kínába. Miller szerint ez azonban csak a kezdete a hosszú távú együttműködésnek. A kelet-szibériai gáztartalékokat gigantikusnak nevezte és azt mondta, hogy Kínának középtávon ugyanannyi földgázt fognak szállítani, mint amennyit Európába juttatnak el.

forrás:index.hu

Leave a Reply 315 megnézve, 1 alkalommal mai nap |