< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Megvan, hol hirdet a fideszes kormánymegbízott hivatala –

| Mobile | RSS

Megvan, hol hirdet a fideszes kormánymegbízott hivatala –

Megvan, hol hirdet a fideszes kormánymegbízott hivatala –

Csak a Magyar Nemzetben, a Kossuth Rádióban és az Echo TV-ben hirdet a fideszes kormánymegbízott vezette Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal. A pr-munkára kiválasztott cég sorra nyeri a hirdetmény közzététele nélküli, azaz nem nyilvános közbeszerzéseket, idén már 220 millióért kapott új munkát.

Az elfogulatlanság látszatát is kerülte a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal (KEMK) az uniós támogatásból finanszírozott, környezettudatosságra ösztönző projektjének kommunikációs tenderén. A kormányhivatalt 2011-tól Czunyiné Bertalan Judit fideszes országgyűlési képviselő vezette kormánymegbízottként – a parlamenti választás után a kormánymegbízottak munkaviszonya május 5-ével közös megegyezéssel megszűnt. A pr-feladatok ellátására még februárban kötöttek szerződést – egy hirdetmény közzététele nélküli (nem nyilvános) közbeszerzés eredményeként – a Humán Aspektus Kft.-vel nettó 15,9 millió forintért. (Ilyen eljárásra akkor van lehetőség, ha a beszerzés értéke nem éri el a 25 millió forintot.)

A kampány célja “bemutatni azt, hogy mi mindent tehetünk a környezetünkért és ezt az attitűdöt viselkedésmintaként népszerűsíteni” – áll a közbeszerzés eredményéről szóló tájékoztatóban, amiből az is kiderül, hogy a kormányhivatal nem csak a médiatípusokat határozta meg, hanem név szerint a médiumokat is, hogy hol kíván hirdetni, pr-cikket megjelentetni: többféle hirdetéssel a Magyar Nemzetben, továbbá ennek online kiadásában, az mno.hu-n, a Kossuth Rádióban és az Echo TV-ben. Az online médiumok között még megjelölték a fisz.hu-t, amelyre rákeresve látható, hogy a Felvételi Információs Szolgálat portáljaként működő oldal január óta nem frissült, mindössze néhány, uniós támogatású, oktatásfejlesztéssel kapcsolatos projektekről szóló közlemény jelent meg rajta. (Iyen közlemények publikálása kötelező a projekgazdáknak.) A Humán Aspektus Kft. feladata még a hirdetésen kívül a médiakreatív anyagok elkészítése, valamint két, egyenként 10 perces pr-film elkészítése a projekt végén. A nem nyilvános közbeszerzésen a nyertes cég mellett a DFT Korszerű Gyakorlat Kft.-től kért ajánlatot a KEMK.

Három hónap alatt 220 millióért új munkák

A kormányhivatal az uniós projektjéhez kapcsolódóan még egy szerződést kötött a Humán Aspektussal: rendezvényszervezésre nettó 23,3 millió forintért. Ezen a hirdetmény nélküli közbeszerzésen nem volt versenytársa a cégnek, egyedüli ajánlattevőként nyerte el az óvodásoknak, iskolásoknak, pedagógusoknak és felnőtteknek szóló rendezvények szervezésére szóló megbízást. A céggel februárban kötöttek szerződést, a két közbeszerzés eredményét azonban csak a parlamenti választás után, április 30-án küldték el közzétételre a Közbeszerzés Értesítő szerkesztőségének. (A kormányhivatal környezetvédelmi projektjének összköltségvetése 187 millió forint.)

A Humán Aspektus kft. honlapja szerint felnőttképzéssel, magánszemélyek és munkaszervezetek fejlesztésével foglalkozik. A céget 2011 november végén alapították 500 ezer forint jegyzett tőkével, az ügyvezető-tulajdonosa Györke Béla Péter – derül ki a Céginfo.hu adataiból. A cégnek 2012-ben mindössze 4,2 millió forint nettó árbevétele volt – idén viszont már csak az első három hónapban több mint 220 millió forint értékben nyert el munkákat közbeszerzéseken. (A közbeszerzések ajánlatkérői uniós támogatású projektek keretében finanszírozzák a beszerzéseket.)

Azonos cégek a közbeszerzéseken

A projekthez kapcsolódóan még két szerződést kötött a KEMK: az előadók szervezésére nettó 9,4 millió, míg ajándéktárgyak készítésére 16,4 millió forintért a Proakció Kft.-vel. E vállalkozással szintén hirdetmény nélküli közbeszerzéseken állapodott meg a kormányhivata, az egyiken szintén a DFT Korszerű Gyakorlat Kft.-t kérte fel ajánlattételre, a másikon pedig a DFT Hungária Kft.-t. Az utóbbi két cégnek jelenleg más-más tulajdonosai vannak, az egyik alapító tagjuk azonban egykor közös volt (Csikesz Rezső). A DFT Hungária és a Humán Aspektus között is találni közös pontot, az utóbbi társaságban 2012 augusztusa és 2014 márciusa között tulajdonos volt Rotkai Petra, aki a DFT Hungária munkatársa is volt. Rotkai 2014 márciusa óta a Pragmatica Sanctio Kft. ügyvezető-tulajdonosa, amely szintén feltűnik a Humán Aspektus nyertes közbeszerzésein ajánlattevőként – lásd az alábbi táblázatot.
A Humán Aspektus Kft. új, nyertes közbeszerzései*Ajánlatkérő Beszerzés Nettó vállalási ár (M Ft) Szerződéskötés Ajánlattevők
Szerencs önkormányzata Szervezetfejlesztés részeként tanácsadás, rendezvényszervezés 9,9 2014. márc. Humán Aspektus, DFT Korszerű Gyakorlat Kft.
Nagykovácsi önkormányzata Szervezetfejlesztés részeként rendezvényszervezés, tanácsadás 13,2 2014. márc. Humán Aspektus, DFT Hungária
Baracska önkormányzata Szervezetfejlesztéshez kapcsolódó rendezvényszervezés 8,3 2014. márc. Humán Aspektus, DFT Korszerű Gyakorlat Kft., Pragmatica Sanctio Kft.
Maglód önkormányzata Szervezetfejlesztés részeként rendezvényszervezés, tanácsadás 13 2014. febr. Humán Aspektus, Proakció Kft., Versenyhajó Kft.
Pilis önkormányzata Szervezetfejlesztés, tanácsadás 13 2014. febr. Humán Aspektus, Proakció Kft.
Hajdúböszörmény önkormányzata Szervezetfejlesztés részeként rendezvényszervezés, tanácsadás 18,2 2014. febr. Humán Aspektus, DFT Korszerű Gyakorlat Kft.
Törökszentmiklós önkormányzata Szervezetfejlesztés részeként rendezvényszervezés, tanácsadás 24,1 2014. febr. Humán Aspektus, DFT Korszerű Gyakorlat Kft.
Zalaszentgrót önkormányzata Szervezetfejlesztés érdekében tanácsadás, rendezvényszervezés 13,4 2014. jan. Humán Aspektus, DFT Korszerű Gyakorlat Kft., Proakció Kft.
Heves Megyei Kormányhivatal Rendezvényszervezés, tanácsadás és szervezetfejlesztési szolgáltatások 18,7 2013. dec. Humán Aspektus
Kiskunfélegyháza Ifjúságáért Egyesület Rendezvényszervezés, reklámtevékenység 15,1 2014. febr. Humán Aspektus, Agenda Projektház Kft., Pragmatica Sanctio Kft.
Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium Rendezvényszervezés 17,3 2014. febr. Humán Aspektus, DFT Korszerű Gyakorlat Kft.
Miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium Rendezvényszervezés 15,9 2014. febr. Humán Aspektus, Pragmatica Sanctio Kft., DFT Korszerű Gyakorlat Kft.
Nagykun-Szolnok Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Rendezvényszervezés, reklámtevékenység 14,9 2014. márc. Humán Aspektus, Proakció Kft., Agenda Projektház Kft.
Kaposvári Lakótelepen Élők Egyesülete Rendezvényszervezés és egyéb szolgáltatások 13,7 2014. márc. Humán Aspektus, Agenda Projektház Kft., DFT Korszerű Gyakorlat Kft.
Zalaegerszegi Városi Közbiztonsági Polgárőr Egyesület Rendezvényszervezés, reklámtevékenység 14 2014. febr. Humán Aspektus, DFT Korszerű Gyakorlat Kft., Agenda Projektház Kft.
Fiatalok Együtt Salgótarjánért Egyesülete Rendezvényszervezés, reklámtevékenység 13,4 2014. jan. Humán Aspektus, Agenda Projektház Kft., DFT Korszerű Gyakorlat Kft.
*uniós támogatású projektek Forrás: Közbeszerzési Értesítő

Van verseny a közbeszerzéseken?

A Humán Aspektus nyertes közbeszerzésein az ajánlattételre felkért cégek között átfedés van, a cég, a DFT Hungária, a DFT Korszerű Gyakorlat Kft. és a Pragmatica Sanctio Kft. mellett feltűnik a Proakció Kft. és az Agenda Projektház Kft. is – az utóbbi két cég volt és jelenlegi tulajdonosai között vannak azonos személyek (Magyar Szilárd, Jagasics Gergő), illetve az Agenda Projektházban résztuladjonos volt korábban az a Pablényi Attila is, aki jelenleg a DFT Hungária ügyvezetője.

Az ajánlattételre felkért cégek között feltűnik még a Versenyhajó Kft., amely szintén kapcsolódik az előbbi cégekhez, ennek egyik résztulajdonosa Csikesz Resző, aki egykor a DFT Hungária és a DFT Korszerű Gyakolat Kft.-t egyik alapítója is volt.
A Humán Aspektus Kft.-ről a közelmúltban írt a hvg.hu a szekszárdi önkormányzat egyik, szintén uniós támogatásból megvalósuló projektje kapcsán, az önkormányzat az Öveges program keretében 157 millió forintot kapott egy természettudományos tanterem kialakítására. Ennek keretében a “nyilvánosság, marketing, bemutató nap” szervezését a Humán Aspektus végezhette el, közel bruttó 16 millió forintért.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 224 megnézve, 2 alkalommal mai nap |