< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Soha ennyi bűncselekménnyel vádolt ember nem került még be az indiai törvényhozásba

| Mobile | RSS

Soha ennyi bűncselekménnyel vádolt ember nem került még be az indiai törvényhozásba

Új negatív rekord
Soha ennyi bűncselekménnyel vádolt ember nem került még be az indiai törvényhozásba

A bűnözés még mindig kifizetődő a világ legnagyobb demokráciájában.

A korrupció elleni harcot hirdető Narendra Modi, India leendő kormányfője elsöprő győzelmet aratott az április 7. és május 12. között megtartott parlamenti választásokon: a hindu nacionalista politikus mögött álló Bháratíja Dzsanata Pártnak (Indiai Néppárt, BJP) abszolút többséget sikerült szereznie az 545 tagú törvényhozásban, amihez hasonlóra három évtizede nem volt példa az ázsiai országban.

A Társaság a Demokratikus Reformokért (ADR) nevű ahmedábádi székhelyű csoport azonban emlékeztetett arra, hogy Modi párttársai közül több ellen is büntetőeljárás indult, négy néppárti politikust ráadásul gyilkosság miatt akarnak felelősségre vonni.

A civil társaság beszámolója szerint az indiai parlament alsóházába (lok szabha) bekerült képviselők 34 százaléka áll bűnvádi eljárás alatt, ez négy százalékponttal több a 2009-es választások után közölt adatnál.

A szóban forgó politikusok ötödét olyan súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják, mint gyilkosság, emberrablás vagy nemi erőszak – mutatott rá a szervezet.

Az ADR megjegyezte: Indiában egyre jellemzőbb, hogy a politikai pártok olyan bűnözőket állítanak jelöltnek, akiknek elég pénzük van sorsuk egyengetéséhez. Ezek az emberek a lakosság bizalmát sokszor azért nyerik el, mert azt tartják róluk, hogy jobban törődnek a helyi érdekek védelmével.

A választási költségek egyre inkább az egekbe szöknek, a mostani voksolásokra összesen mintegy 5 milliárd dollárt (több mint ezer milliárd forintot) költöttek. Milan Vaishnav, a Carnegie Alapítvány egyik tudományos munkatársa szerint azok a pénzes bűnözők, akik politikusi pályára lépnek, egyfajta előlegként tekintenek a választások alkalmával kifizetett összegre, amely később majd busás hasznot hoz nekik.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 269 megnézve, 1 alkalommal mai nap |