< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Leváltották a „tilosba tévedős” megyei főügyészségi szóvivőt

| Mobile | RSS

Leváltották a „tilosba tévedős” megyei főügyészségi szóvivőt

2014. május 20. | 1 Hozzászólás | Közélet

Leváltották a „tilosba tévedős” megyei főügyészségi szóvivőt

Hibázott a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője a pénteken kiadott közlemény ügyében, ezért Polt Péter legfőbb ügyész felmentette kedden a sajtószóvivői feladatai alól – közölte délután a Legfőbb Ügyészség. A „Tilosba tévedt férj” című közlemény több civil szervezetnél is kiverte a biztosítékot. Egy 11 éves gyermek molesztálása nem nevezhető ugyanis szerintük tilosba tévedésnek.

Pénteken jelent meg a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye “Tilosba tévedt férj” címmel. Ebben arról írtak, hogy egy 61 éves férfi a felesége 11 éves tanítványa ellen “szexuálisan visszaélt”. Az elkövető ellen “szeméremsértés” vétsége miatt emeltek vádat. Ennek büntetési tétele két évig terjedő szabadságvesztés, minimum büntetési tétel nélkül – tették hozzá.

Két civil egyesület, a NANE és a PATENT nyílt levelet írt hétfőn a Nógrád Megyei Főügyészségnek és a Balassagyarmati Járási Ügyészségnek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Büntető törvénykönyv a 12 éven aluli gyermekek esetében bármely szexuális tevékenységet szexuális erőszaknak minősít. A szeméremsértés tényállásának egyetlen eleme sem illik a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleményében leírt cselekményre, a szexuális erőszak minden elemét kimeríti viszont – írták.

A civilek arra szólították fel az ügyészségeket, hogy szexuális erőszak alapján emeljenek vádat, és ennek megfelelően módosítsák vádindítványukat.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a Nógrád Megyei Főügyészség a bűncselekmények súlyának és komolyságának megfelelő szóhasználattal éljen sajtóközleményeiben „ahelyett, hogy a bulvármédiára jellemző szenzációhajhász címmel illet súlyos bűncselekményeket”. Egy 11 éves gyermek ellen gondosan megtervezett módon elkövetett szexuális erőszak semmilyen hírértéknövelés céljából nem nevezhető tilosba tévedésnek – fogalmaztak.

Nyilvánvaló, hogy az elkövető nem “tévedett”, amikor kivárta, hogy a gyermek tanárnője elhagyja a helyiséget, és amikor tudatosan abbahagyta a cselekményét, ahogy meghallotta a tanárnő (egyben felesége) visszaérkezését – tették hozzá.

Az Indexnek a civilek közleménye után Pityi Norbert, a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője úgy reagált, hogy “az ügyészség minden ilyen tudomására jutott esetben a törvény szigorát kívánja érvényre juttatni”. A cikkben megjegyzik, hogy a pénteki közlemény alatt nem Pityi Norbert neve szerepelt, illetve a dokumentumot már korábban levették az ügyészség honlapjáról.

A Legfőbb Ügyészség honlapján végül rövid közlemény jelent meg kedden délután. Ebben jelezték, hogy a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője hibázott, mert az ügyet nem körültekintően tárta a nyilvánosság elé, illetve a címadással a sértetti jogokat és annak méltóságát csorbította. Polt Péter legfőbb ügyész a mai nappal felmentette a sajtószóvivői feladatai alól a szóvivőt – tették hozzá.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 314 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: