< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Méltatták Áder beszédét

| Mobile | RSS

Méltatták Áder beszédét

2014. május 20. | hozzászólás | Közélet

Méltatták Áder beszédét

Folytatódhat a közeljövőben a Mazsihisz és a kormány közti párbeszéd. Úgy tudjuk, erre Lázár János telefonon tett ígéretet a szervezet elnökének. Áder János államfő Auschwitzban elmondott beszéde Schweitzer József nyugalmazott rabbi szerint alkalmas lenne arra, hogy megszüntesse a mai, „sehová sem vezető megosztottságot”.

Várhatóan a közeljövőben folytatódik a kormány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) egyeztetése. Erre utal, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár múlt héten felhívta Heisler Andrást, a szervezet elnökét, s jelezte neki, megszerveznek egy találkozót, miután a Mazsihisz elnöke – május 15-én – visszatért külföldi útjáról.

A Mazsihisz vezetője lapunknak levélben nyomatékosította, a fejlemények összhangban vannak azzal, ami elhangzott a Mazsihisz vezetőinek a miniszterelnökkel folytatott személyes megbeszélésén. Ismert, Orbán Viktor meghívására április végén jártak a kormányfőnél a Mazsihisz vezetői. A találkozón a Sorsok Házának ügyében abban állapodtak meg a tárgyaló felek, hogy közösen egy utolsó kísérletet tesznek egy együttműködési rendszer kialakítására. Ezenkívül eszmét és terveket cseréltek a Mazsihisz által szorgalmazott Együttélés Házáról.

Eközben Schweitzer József kívánatosnak tartaná, ha Áder János államfőnek az auschwitzi élet menete alkalmából elmondott beszéde a társadalom széles rétegeihez eljutna, „és ez a mai sehová sem vezető megosztottság megszűnnék”. A nyugalmazott országos főrabbi erről a köztársasági elnökhöz címzett levelében fejtette ki álláspontját. Az írást a Köztársasági Elnöki Hivatal tegnap juttatta el az MTI-hez. Schweitzer József szerint Áder János április 28-i, Auschwitzban elmondott beszéde a páratlan történelmi tragédia mély átéléséről tett tanúságot. „Kiváltképp szívbemarkoló volt számomra az a felette szemléletes és mindenki számára jól érzékelhető megállapítás, amely szerint három kerek esztendő időtartamára lenne szükség, ha minden áldozatra külön egyetlen percig emlékeznénk” – olvasható a dokumentumban.

A teljes cikk a Magyar Nemzet keddi lapszámában olvasható.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 261 megnézve, 2 alkalommal mai nap |