< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nagybankok hagyják el Magyarországot

| Mobile | RSS

Nagybankok hagyják el Magyarországot

2014. május 20. | hozzászólás | Közélet

Nagybankok hagyják el Magyarországot

Számos bank is elhagyja Magyarországot a Magyar Nemzeti Bank szerint. A jegybank növekedést támogató pénzintézeteket akar látni.

Több nagybank is elhagyja Magyarországot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint. Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója a Portfolio keddi hitelezési konferenciáján azt mondta, az MNB-nek nincs kétsége, hogy számos bank elhagyja Magyarországot, kevesebb nagybank lesz a piacon.

Az ügyvezető igazgató szerint a fejlett országokban jelentősen csökkent 2000 óta a bankok száma, a GDP-hez viszonyított mérete viszont nagyobb, mint 2007-ben. Magyarország nem USA: nem bír el nagy számú bankot. Azzal kapcsolatban, hogy hazai vagy külföldi tulajdonú legyen a bankszektorunk, Nagy Márton úgy vélekedett: a lényeg, hogy megfelelő diverzifikáltságú legyen. A hazai tulajdonra Szlovénia, a külföldi dominanciájúra Magyarország és Csehország jó példa szerinte.

Növekedést támogató bankokat akarnak

Nagy Márton célzott arra is, hogy az MNB további féket építene a lakossági hitelezésbe az új forinthitelek kamatkockázata miatt. A Portfolio beszámolója szerint ezzel egy új hitelfedezeti (LTV) és jövedelemarányos törlesztőrészlet (PTI) szabályozásra utalt.

Az ügyvezető örömmel nyugtázta azt is, hogy a jegybanki “önfinanszírozási koncepció” hatására a bankok elkezdtek elmozdulni a kéthetes kötvény felől az állampapírok irányába. Rövid távon egészségesebb eszközszerkezetű, hosszú távon pedig a fenntartható növekedést támogató bankrendszert szeretne látni az MNB – mondta. Azt is mondta, elvárja az MNB a bankoktól, hogy hozzájáruljanak a növekedéshez.

Az MNB nem elégedett a bankok eszközeinek és hiteleinek szerkezetével. Szeretné, ha a vállalati hitelezésben trendforduló következne be, amelynek a motorja a kkv-hitelezés lenne. A kkv-hitelezés már növekszik az NHP első pillérének és a jegybanki kamatcsökkentéseknek is köszönhetően. A háztartási hitelezésben a Kúria és a kormány döntésére várnak, de “látható, hogy ez is kezelést igényel” – mondta.

Kitért arra is, hogy 20 százalék körüli nem teljesítő lakossági és vállalati hitelaránnyal küzd a bankszektor, és úgy vélekedett, a portfóliótisztítást mindkét szegmensben fel kell gyorsítani, mert nagyon magas a régóta nem teljesítő hitelek aránya.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 299 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: