< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A The Daily Telegraph Watergate sztorija Korrupció következményekkel/////The Daily Telegraph The Watergate Geschichte Korruption Folgen

| Mobile | RSS

A The Daily Telegraph Watergate sztorija Korrupció következményekkel/////The Daily Telegraph The Watergate Geschichte Korruption Folgen

A The Daily Telegraph Watergate sztorija
Korrupció következményekkel
Sumák képviselők: többen börtönbe kerültek adócsalásért

Öt éve hatalmas botrányt robbantott ki Nagy-Britanniában a legnagyobb konzervatív napilap, a The Daily Telegraph: cikksorozatot közölt arról, hogy az alsóház tagjai költségtérítésként egyebek mellett nem létező lakáshitelt, vécédeszkát, pornócsatorna díját, lótrágyát, helikopter-leszállóhelyet, zongorahangolást és várároktisztítást számoltak el. A legsúlyosabb kam- talán a konzervatív Sir Peter Viggers harangtornyot imitáló, kerti medencét ékesítő úszó kacsaháza volt. Miután fény derült a sumákságra, a képviselők visszafizették a jogosulatlanul felvett pénzt, nagy részük lemondott mandátumáról, többen börtönbe kerültek adócsalásért. A botrányt feltáró újságírócsoport vezetője, a Telegraph hírigazgatója, Robert Winnett a minap a Budapesti Gazdasági Főiskola vendége volt. Előadása után LAMPÉ ÁGNES kérdezte.
– Szavaiból az csengett ki, hogy a botrányt és következményeit a szerencse művének tartja.

– Valóban meglepődtem a cikkek hatásán, különösen a közvélemény heves reakcióján.

– Miért?

– Mert rengeteg korrupciós ügy, visszaélés kerül a nyilvánosság elé, ám a legtöbbet pár nap után elfelejtik. A média jobbára csak zaj az emberek számára, és kiszámíthatatlan, mi veri ki a biztosítékot a közvéleményben. Álmunkban sem gondoltuk, hogy a költségtérítési ügyből születik majd a Watergate-botrányhoz hasonlított „évtized sztorija”.

– Ma minek tulajdonítja az óriási hatást?

Bazánth Ivola felvétele
– Nagy-Britannia forrongott az elhúzódó gazdasági és pénzügyi válság miatt, az emberek dühösek voltak az őket cserbenhagyó hatalomra. És az is számított, hogy nem cégek bonyolult ügyleteit tártuk az olvasók elé, hanem azt, a politikusok hogyan lapátolták ki a közpénzt saját abszurd kiadásaikra.

– A mai napig nem árulta el, honnan származnak az információi.

– Ez természetes.

– Egyszer csak kaptak egy CD-t?

– Nem is akármilyet. Négymillió dokumentum érkezett, amelyekből teljesen kerek kép rajzolódott ki. Számlák, papírok, e-mailek, levelek – minden rendelkezésre állt. Amikor nincs ennyi adat, a politikus általában úgy védekezik, hogy az újságíró nyilván félreértett valamit, és ha egyetlen sort is leír a vádakból, azonnal beperli. Itt viszont egyértelmű volt a helyzet.

– Forrásuk több lapot is megkeresett, mielőtt önökkel megegyezett, de a többi médium csak egyik vagy másik párt képviselőiről kívánta lerántani a leplet. A Telegraph az egyetlen, amely vállalta: szinte a teljes politikai elitről közli a visszaéléseket.

– Így történt. A forrás határozott kérésére szerződésben vállaltuk, hogy bemutatjuk az egész korrupt rendszer visszaéléseit. Fizettünk is neki az információért, nem keveset, száztízezer fontot.

– Brutális következményei lettek az ügynek.

– Igen, távozott posztjáról az igazságügy-miniszter, lemondott az alsóház elnöke, több parlamenti képviselő börtönbe került, félmillió fontot visszafizettek az államkincstárba, többen nyilvánosan bocsánatot kértek, a költség-elszámolási rendszert pedig megváltoztatták. Nőtt a médiába és a demokratikus rendszerbe vetett bizalom, a közvélemény ma már elvárja, hogy a politikus igenis válaszoljon az újságírónak, és tételesen számoljon el az általa felvett közpénzzel.

– Magyarországon is kiderültek hasonló visszaélések, nálunk is volt gazdasági válság és elégedetlenség. A legtöbb korrupciós ügy és költségtérítéses visszaélés mégis következmény nélkül maradt.

– Magyarország fiatal demokrácia, az emberek talán nem szoktak hozzá, hogy szavazatukkal joguk van kilökni a hatalomból a politikusokat, ha nem a köz érdekei szerint cselekszenek.

– A politika használja a médiát. Van ebben veszély.

– Van bizony. Megesik, hogy egy párthoz kötődő személy kopogtat információval, csak hogy építse politikai karrierjét. De ha az újságíró ismeri a forrás motivációját, képes eldönteni, hiteles-e az információ, érdemes-e foglalkozni az üggyel. Persze csak azért, mert valaki önös érdekből fordul a sajtóhoz, attól még lehet használni az adatokat. Az biztos: rendkívül veszélyes, ha a politika a sajtó közelébe kerül. Szerencsére az internet korában, még ha a média nem működik is megfelelően, a közvélemény előbb-utóbb mégiscsak megtudja az igazságot. A politikához köthető, sajtóba befektető vállalkozóknak, ha nyereséget akarnak, hosszú távon a fogyasztóikat kell kiszolgálniuk, ugyanúgy, mint más üzletágakban. Ideig-óráig elszakadhatnak a valóságtól, az olvasóiktól vagy a nézőiktől, de ha folyamatosan csúsztatnak, egy idő múlva senki nem lesz kíváncsi a pártpropagandájukra. Persze nehéz kérdés, hogy a média befolyásolja a közvéleményt, vagy fordítva. Egy választási eredmény esetében nem könnyű kideríteni, hogy a sajtó győzte meg az embereket, vagy csak tükrözte a társadalmi helyzetet.

– Ön konzervatív újságíró. Baloldali politikusoktól kap interjút?

– Nem jellemző, hogy visszautasítanak, bár néha előfordul. Ennek oka döntően a bizalomhiány. Ilyenkor igyekszem meggyőzni az illetőt, hogy korrekten, szöveghűen írom le, amit mond. Elmagyarázom: nem arról szól majd a cikk, hogy ő mekkora idióta és milyen hülyeségeket csinált, hanem igyekszem normálisan beszélgetni vele. Lehetőséget kínálok, hiszen egy politikusnak mindkét tábor szavazóival kommunikálnia kell.

– A magyar politikusok döntő része megelégszik saját oldalának médiumaival.

– A történelem megmutatta: egy párt legfeljebb nyolc-tíz éven át lehet népszerű, a közhangulat ezután drámaian és gyorsan megváltozik. A rendkívül népszerű konzervatív miniszterelnök, Margaret Thatcher – aki nem mellesleg Orbán Viktor ihletője és példaképe – politikájába 1997-ben belefáradt a közvélemény, és Tony Blair lett az ország vezetője. Szóval szerintem az a politikus dönt okosan, aki mindkét oldalnak nyilatkozik.

– Önök írnak kritikus cikkeket a konzervatívokról?

– Persze, a Telegraph gyakran kritizálja a kormányt, ez természetes.

– Könnyen kap interjút a konzervatív Camerontól?

– Igen, utoljára épp fél éve interjúvoltam meg.

– Mennyi ideig áll sorba?

– Ez függ a pillanatnyi politikai helyzettől, de pár hét alatt általában megszervezhető a találkozás.

– Önöknek is vissza kell küldeni okéztatni az interjút?

– Vissza? Hová?

– Nálunk, ha az interjúalany kéri, márpedig jobbára kéri, megjelenés előtt kötelesek vagyunk visszaküldeni neki a szöveget jóváhagyásra, pontosításra.

– Nagy-Britanniában nincs ilyen. Velem egyetlenegyszer sem fordult elő. A beszélgetést rögzítjük, a diktafonról minden ellenőrizhető. Ha valamit nem a valóságnak megfelelően írnék le, újságírói hírnevem látná kárát. Ha a politikusnak nem tetszik a cikk, vagy úgy gondolja, rossz kontextusba került a mondanivalója, természetesen bekérheti a hangfelvételt. És az is megesik, hogy más újsághoz fordul, ott szid, vagy twitterezve próbál kampányt indítani az adott lap ellen.

– Létezik önöknél médiahatóság vagy bármilyen panasztestület az ilyen ügyek kivizsgálására?

– Van egy önszabályozó sajtó-panaszbizottság, ennek minden újság a tagja. Ez a szervezet hoz döntést vitás kérdésekben, például ha egy lap inkorrekten járt el, netán megsértette az interjúalany emberi méltóságát. Politikus is fordulhat ide, de tagja nem lehet. Abból semmi jó nem sülne ki.

forrás:168óra.hu

The Daily Telegraph The Watergate Geschichte
Korruption Folgen
Suman vertreten mehrere Personen wegen Steuerhinterziehung inhaftiert

Vor fünf Jahren verursachte ein großer Skandal in Großbritannien ist der größte konservative Tageszeitung The Daily Telegraph veröffentlichte eine Reihe von Artikeln, die die Mitglieder des House of Erstattung unter anderem nicht vorhandenen Darlehen, WC-Sitze, Porno-Kanal Gebühr , Pferdemist , Hubschrauber- Landeplatz , zongorahangolást und várároktisztítást entfielen . Die Kampagne war vielleicht die schwerste war die Konservative Sir Peter Viggers imitieren Glockenturm, Garten Pool geschmückt Ente Haus. Nachdem ergab die sumákságra , die Vertreter der zu Unrecht gezahlten Geld zurück , die meisten von ihnen zurückgetreten von Menschen wegen Steuerhinterziehung ins Gefängnis geworfen worden . Der Skandal investigativen Journalismus Gruppenleiter , der Telegraph hírigazgatója Robert Winnett des Tages war der Gast der Budapest Business School. Nach seinem Vortrag fragte er AGNES Lampe.
– In seinen Worten klang , und die Folgen eines Skandals , dass das Glück hält seine Arbeit.

– Wirklich auf die Wirkung von Artikeln überrascht , besonders heftige Reaktion der Öffentlichkeit.

– Warum?

– Weil eine Menge von Korruptionsfällen , ist Missbrauch der Öffentlichkeit vorgestellt , aber sie haben die meisten nach ein paar Tagen vergessen. Die Medien meist nur Lärm für die Menschen , und unberechenbar, was die Sicherheit, die öffentliche Meinung schlägt . In Träumen hätte nicht gedacht , dass der Anspruch auf Erstattung wird in der Watergate-Skandal ähnlich gemacht werden ” Jahrzehnt Geschichte.”

– Heute , welche Attribute einen großen Einfluss ?

Hinzufügen Saft Bazánth
– Großbritannien war aufgrund der anhaltenden Wirtschafts-und Finanzkrisekocht, waren die Menschen wütend auf die außerordentliche Macht sie nieder. Und es wird erwartet , dass die Unternehmen in komplexen Transaktionen, die nicht dem Leser offenbart, sondern vielmehr, wie die Politiker Geld schaufeln aus der Veröffentlichung von eigenen Absurdität .

– Bisher ging zu sagen, woher sie Ihre Informationen kommen .

– Natürlich .

– Nur eine CD Sobald empfangen ?

– Nicht irgendeine . Vier Millionen Dokumente eingegangen sind, von denen voll abgerundetes Bild der. Konten , Papiere, E- Mails, Briefe – alles vorhanden . Wenn Sie nicht über diese Daten , verteidigt die Politiker in der Regel , dass der Journalist offensichtlich etwas falsch verstanden , und wenn eine Leitung zu den Vorwürfen geschrieben , sofort verklagt . Hier aber war die Situation klar.

– Die angeforderten Ressourcen mehr Seiten, bevor sie mit Ihnen vereinbart , aber die einzige andere Medium des einen oder anderen Parteivertreter wollten den Schleier herunterzuziehen. The Telegraph ist die einzige, die sich verpflichtet hat : fast die gesamte politische Elite erzählt die Missbräuche .

– Was ist passiert . Nahm die ausdrücklichen Wunsch des Vertragsquelle, um die ganze korrupte System Verletzungen zu präsentieren. Auch zahlte ihm für Informationen , nicht zuletzt , hunderttausend Pfund.

– Wurden brutalen Folgen der Fall ist.

– Ja , verließ er seinen Posten als Justizminister , trat als Vorsitzender des House of Commons , mehrere Abgeordnete im Gefängnis , hat eine halbe Million Pfund zurück an die Staatskasse gezahlt worden , und mehrere öffentlich entschuldigt , der Kostenrechnungssystem geändert wird. Die Medien-und erhöht das Vertrauen in das demokratische System erwartet die Öffentlichkeit , dass die Politiker jetzt kann ja an den Journalisten zu beantworten, und eine detaillierte Rechnung für die öffentliche Geld, das er genommen hatte.

– Ungarn kiderültek ähnliche Missbräuche , wir hatten die Wirtschaftskrise und Unruhen . Die meisten der Korruptionsfälle und Gebührenmissbrauchblieb ohne Folgen.

– Ungarn junge Demokratie , die Menschen sind nicht daran gewöhnt, das Recht, durch Abstimmung die Politiker an der Macht , wenn Sie nicht im Interesse der Öffentlichkeit handeln abzulehnen .

– Die Politik nutzt die Medien. Es besteht die Gefahr darin.

– Da ist es . Es kommt zu einer Person, die einer Partei klopft Informationen nur , um eine politische Karriere aufzubauen zusammen. Aber wenn der Reporter kennt die Quelle der Motivation , die Fähigkeit, die Glaubwürdigkeit dieser Informationen zu ermitteln , können Sie mit dem Fall zu befassen . Natürlich, nur weil eine Person ist Eigeninteresse wendet sich an die Presse, noch für die Daten verwendet werden. Um sicher zu sein : die sehr gefährlich, wenn die Politik ist in der Nähe der Presse. Glücklicherweise ist die Internet-Zeitalters , auch wenn die Medien nicht richtig funktioniert, das Publikum wird schließlich die Wahrheit herausfinden , nachdem alle. Die Politik unterliegt , in der Presse investieren Unternehmen , wenn sie auf lange Sicht zu gewinnen, um ihre Kunden in der gleichen Weise wie andere Sparten dienen wollen . Von der Realität für eine kurze Zeit , die olvasóiktól oder nézőiktől brechen, aber wenn man ständig rutschte , nach einer Weile, niemand interessiert sein, in der pártpropagandájukra wird . Natürlich ist eine schwierige Frage , dass die Medien die öffentliche Meinung beeinflussen , oder umgekehrt. In einem Wahlergebnis ist nicht einfach, herauszufinden, ob die Medien die Menschen überzeugt oder nur reflektiert die soziale Situation .

– Sind Sie ein konservativer Journalist. Linke Politiker ein Interview ?

– Nicht wirklich, es abgelehnt, auch wenn es manchmal passiert. Dies ist vor allem auf den Mangel an Vertrauen. In diesem Fall versuchen, die Person, die sie schön und Text sind treu zu überzeugen, aufzuschreiben, was er sagt. Ich werde erklären : nicht sicher, liest dann den Artikel , was für ein Idiot er ist und was er getan hat dumme Sachen , aber ich versuche , ein normales Gespräch mit ihm zu haben. Bieten die Möglichkeit, ein Politiker sein, weil beide Lager , um mit den Wählern zu kommunizieren.

– Die Mehrheit der ungarischen Politiker sind mit ihrer eigenen Seite der Medien für erfüllt .

– Die Geschichte hat gezeigt : eine Gruppe von bis zu acht bis zehn Jahren sehr beliebt zu sein, dann verändert sich die Stimmung dramatisch und schnell . Es ist eine beliebte konservative Premierministerin Margaret Thatcher – die übrigens Viktor Orban Inspiration und Vorbild – Politik im Jahr 1997 , müde von der Öffentlichkeit, und Tony Blair wurde Führer des Landes. Also ich denke, die Politiker klug zu wählen , die beide Seiten erklärt .

– Sie schreiben kritischen Artikel über die konservativ ?

– Natürlich ist der Telegraph oft Kritik an der Regierung , natürlich.

– Einfach , um ein Interview mit dem konservativen Cameron zu bekommen?

– Ja , interviewte ich erst im vergangenen Jahr und eine Hälfte.

– Wie lange wird die Linie ?

– Es hängt von der aktuellen politischen Situation, aber in ein paar Wochen ist in der Regel in der Begegnung organisiert.

– Sie müssen okéztatni dem Interview zurückschicken ?

– Zurück ? Wo sind Sie?

– Bei uns , wenn der Interviewte fragt jedoch meist Aufrufen zurückgegeben ihrem Text genehmigt Klarstellungen erforderlich sind, um veröffentlicht werden.

– In Großbritannien gibt es keine solche . Nie hat mir einmal aufgetreten. Das Gespräch aufgezeichnet wird , die alle von der IC geprüft werden kann. Wenn nicht würde ich etwas nach unten wahrheitsgemäß zu schreiben, zu opfern journalistische Ruf. Wenn die Politiker nicht, wie die Artikel , oder Sie denken, war der falschen Kontext zu sagen , natürlich, kann die Aufnahme beantragen. Und es kommt auch vor , dass andere dreht neue Wirklichkeit gibt schimpfen oder twitterezve versucht, eine Kampagne gegen die aktuelle Blatt zu starten.

– Es gibt von Ihrer Seite die Medienbehörde oder einer Beschwerdestelle , um diese Fragen zu untersuchen?

– Es ist ein Selbstregulierungs Press Complaints Commission , von denen alle Mitglieder der Zeitung. Diese Organisation wird über Streitigkeiten entscheiden , zum Beispiel, wenn eine Seite inkorrekten gehandelt oder sogar verletzt die Würde der Befragten . Politik hier ebenfalls auftreten , aber kein Mitglied . Nichts Gutes kann kommen .
Quelle: 168óra.hu

Leave a Reply 198 megnézve, 1 alkalommal mai nap |