< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán már megint hazudik és üzenget

| Mobile | RSS

Orbán már megint hazudik és üzenget

Orbán már megint hazudik és üzenget

Tiltakozik és a “leghatározottabban visszautasítja” Orbán Viktor, hogy az “Európai Unióban a bűnt elkövető emberek jogait az ártatlan emberek jogai és az áldozatok jogai elé helyezik”. Mindez arról jutott eszébe, hogy jogellenesnek minősítették a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés magyar szabályozását.

Az alaphír: tegnap a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozott a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés jogintézményével kapcsolatban, amelyben kimondta: a magyarországi szabályozás ütközik az emberi méltóság és a kínzás elleni fellépés doktrínáival. Orbán Viktor miniszterelnök reagálása: felháborítónak tartja a döntést, egy újabb bizonyítéknak arra, hogy úgy tűnik, Brüsszelben és Strasbourgban, tehát az Európai Unióban “a bűnt elkövető emberek jogait az ártatlan emberek jogai és az áldozatok jogai elé helyezik”. Hozzátette: a kormány nevében a leghatározottabban vissza kell utasítani ezt, és meg kell védeni az életfogytig tartó szabadságvesztés intézményét, amely jelentős visszatartó erővel bír a bűnt elkövetők vagy az ilyen szándékkal rendelkező emberek számára.

A Fidesz frakció sem hallgatott sokáig, sietve felzárkóztak a kormányfő mögé. Közleményükben kijelentették: “A Fidesz ragaszkodik a tényleges életfogytiglanhoz, mert a bűnözőknek a börtönben a helyük. … A tényleges életfogytiglan a magyar emberek döntő többségének akaratával került az Alaptörvénybe. 2011-ben, az alkotmányozást előkészítő nemzeti konzultáción ugyanis a magyarok 94%-a támogatta a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés lehetőségét. A magyar emberek akaratát semmibe véve azonban a tényleges életfogytiglan ellen is támadást indítottak Brüsszelben a szocialisták európai parlamenti képviselői, Tabajdi Csaba és Göncz Kinga javaslatára.”

A jelek szerint az akác megvédése mellé immár felsorakozott a tényleges életfogytiglan is.

A miniszterelnöki és kormánypárti kommunikáció ellenére a valóság köszönő viszonyban sincs a Fidesz-propagandával. A bíróság ugyanis nem az Európai Parlament (amelynek leköszönő képviselői az említett szocialista politikusok), sem az Európai Bizottság vagy úgy általában az Európai Unió kérésére vizsgálta a magyar jogszabályt. A pert a 2005-ben tényleges életfogytiglanra ítélt Magyar László indította az állam ellen. (Magyart három ember meggyilkolásáért, rablásért és más bűncselekményekért csukták le.) A tényleges életfogyt mellett perének hosszát (nyolc évig tartott az eljárás), és egyik bírájának elfogultságát vitte a rab az Emberi Jogok Európai Bírósága elé.

A tegnap kihirdetett ítéletben a bíróság elítélte a magyar államot a per elhúzódása miatt, és kimondta: a magyar jogszabály sérti a kínzás és embertelen bánásmód tilalmát. A jelek szerint Tabajdi Csaba és Göncz Kinga keze nagyon messzire elér, ugyanis néhány hónappal korábban ugyan ez a bíróság pontosan ugyan ilyen ítéletet hozott két brit rab beadványa kapcsán a szigetországi joggyakorlatra vonatkozóan.

A Fidesz és Orbán reagálásából az eljárást nem ismerők könnyen arra gondolhatnak: a bírósági ítélet után minden, ma tényleges életfogytiglani büntetésüket töltő rabot szabadon kell engedni – holott erről szó sincs. Még csak arról sem, hogy e büntetési tételt törölni kellene a büntető törvénykönyvből. A strasbourgi testület pusztán annyit mondott ki: az sérti a kínzás és embertelen bánásmód elleni egyezményeket, hogy a magyar jog szerint felülvizsgálatra sincs mód a tényleges életfogytiglanra ítélt személyek esetében. Ha ez a jogi lehetőség jelen lenne (20-25 év börtön után megvizsgálnák, hogy szabadon engedhető-e a rab, miközben a felülvizsgálatot végzők szabadon dönthetnek úgy, hogy további évtizedekig a rácsok mögött kell maradnia), akkor semmilyen kifogást nem lehetne a magyar szabályozással szemben támasztani. Vagyis sem az EU, sem Brüsszel, sem a bíróság nem törölné el a tényleges életfogytiglant, utóbbi mindössze egy felülvizsgálati lehetőség beépítését hiányolja.

Természetesen Magyarország nem köteles a bírósági döntést követően módosítani a büntető kódexet – amivel már meg is védte az amúgy sem támadott büntetési tételt. Ebben az esetben azonban bizton számíthat arra a költségvetés, hogy az ilyen ítéletet kapott elkövetők sorban perlik majd Magyarországot és borítékolható a siker. A tegnapi ítéletben a magyar államnak nem vagyoni kártérítésként 2000, költségtérítésként pedig további 4150 eurót kell fizetnie az elítéltnek.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 201 megnézve, 1 alkalommal mai nap |