< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbánék keményen nekifeküdtek – így gyengíthetik a Jobbikot

| Mobile | RSS

Orbánék keményen nekifeküdtek – így gyengíthetik a Jobbikot

Orbánék keményen nekifeküdtek – így gyengíthetik a Jobbikot

A hétvégi uniós választáson kiderül, milyen pozíciói lesznek az Európai Néppárton belül az Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz hasonlóan kereszténydemokrata vonalat követőknek. Törésvonal a pártszövetségen belül is van: míg a szlovák képviselőket néha „vatikániaknak” gúnyolják, a skandinávok támogatják az egyneműek házasságát. Háttérelemzésünk a holnap utcára kerülő Heti Válaszban.

Orbán Viktor az Európai Néppárt 2011. februári brüsszeli tanácskozásán – Fotó: MTI

Kontinensük keresztény gyökerei elismerésének nemcsak az Európai Parlamenten belül nincs többsége, de még a jobbközép pártokat tömörítő Európai Néppártban is sokan vitatják e világértelmezést. Éppen ezért arra is érdemes figyelni a hétvégi európai parlamenti választáson, mennyire lesz erős az Európai Néppártban a Fideszt is soraiban tudó kereszténydemokrata kontingens.

E témáról már többször beszélt korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, például május 6-án a tekintélyes berlini Európa Fórumon tartott előadásában: „Ha az emberek úgy érzik, hogy az európai politika harcol a saját gyökerei ellen, ha szégyelli bevallani, hogy valójában mi egy keresztény kontinens vagyunk, akkor csak gyarapítani fogjuk az Európai Uniótól elidegenedők táborát” – mondta a kormányfő.

Az elmúlt négy év szavazásait, megnyilatkozásait átvizsgálva kirajzolódnak az Európai Néppárt főbb törésvonalai. Ezekben a kérdésekben létezik egy észak-déli, keleti-nyugati, a 2004 előtt és a 2004 után taggá vált tagállamok között húzódó határ. A déliek (portugálok, spanyolok, olaszok) és a tíz évvel ezelőtt csatlakozott közép-európaiak esetében a kereszténydemokrata hagyomány jóval erőteljesebb, mint a nyugati vagy különösen az északi tagpártok esetében. Ha egy képzeletbeli értékalapú „jobboldalisági” skálát kellene felállítani, egyik végén alighanem a néha „vatikáni képviselőknek” gúnyolt szlovák kereszténydemokraták állnának. Ők annyira elkötelezettek, hogy még a szlovák jobboldal által legkevésbé sem kedvelt magyarokat is megvédték, amikor értékeiket látták veszélyben. A másik véglet a svéd Mérsékelt Párt, amely az azonos neműek házasságának elkötelezett támogatója.

A TNS Opinion cég összeurópai mérésen alapuló számításai szerint a választások eredményeként a baloldali-demokrata pártcsaládhoz tartozó tömörülések 194, a jobbközép erők pedig 221 képviselőt küldhetnek majd a brüsszeli parlamentbe. Azaz a várható szoros különbség felértékeli a jól szervezett, koherens elveket valló csoportokat – márpedig a Néppárton belül ilyenek a kereszténydemokraták. A belpolitikai tét mellett ezzel is magyarázható, hogy a magyar kormánypárt nekifeküdt az uniós kampánynak. Könnyen előfordulhat ugyanis: az ő eredményén is múlhat, hogy a Néppárt marad-e a legnagyobb frakció. Ráadásul a jobboldali radikálisok – köztük a Jobbik – európai megerősödése miatt az euroszkepticizmus mellett az identitáskérdések is fontos szerephez jutottak a választási hajrában.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 229 megnézve, 1 alkalommal mai nap |