< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Ritka betegsége van: csak hátrafele tud egyenesen futni

| Mobile | RSS

Ritka betegsége van: csak hátrafele tud egyenesen futni

2014. május 21. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Nem tudja koordinálni a mozgását
Ritka betegsége van: csak hátrafele tud egyenesen futni

Laura Cattivera akkor jött rá, hogy valami baj van, amikor az olimpiai felkészülés során egymás után nekiment az akadályoknak futás közben. Nem adta fel, bár egy “kissé” megváltozott a stílusa.

Ha Laura Cattivera bukkan fel valaki előtt kocogva, jobb, ha kitér az útjából, különben könnyen ütközés lehet a vége – a hölgy ugyanis hátrafelé fut. A lelkes sportoló egy ritka idegrendszeri rendellenességgel, a fokális dystonia nevű betegséggel küzd, ami akaratlan izom-összehúzódásokat okoz, és ezáltal Laura képtelen egyenesen futni, de csak előrefelé. Mivel azonban a diagnózis után sem akart lemondani szenvedélyéről, a futásról, új módszert talált ki.
Fotó: YouTube

A most 46 éves kaliforniai futónő 1992-ben vette észre magán az első tüneteket, amikor az olimpiai játékokra készülve sorban nekiment az akadályoknak. Az idegrángások következtében ugyanis hiába akarta a lábait a szokott módon egymás elé rakni, az agya az izmokat nem tudta megfelelően irányítani, és újra meg újra megbotlott, kibillent az egyensúlyából. “Csakhogy mindig is szenvedélyes futó voltam, ezért elhatároztam, hogy semmi sem állíthat meg” – mondja az egykori bajnok.

Elkezdett hát különféle módszerekkel kísérletezni, először a cikk-cakk mintában történő futással próbálkozott, de nem vált be, mint ahogy a többi módszer sem az egyenes futásra. Aztán találkozott Dr. Nicholas Szumski ideggyógyásszal, aki felvetette: miért nem fut hátrafelé? Az ötlet első hallásra bizarrnak tűnt, de azért Cattivera úgy döntött, egy próbát megér – és rájött, hogy valamiért ez a módszer működik. “Ez egy új kaland lett számomra” – lelkendezik a futónő.

Most azt tervezi, hogy egy hátrafeléfutó versenyt rendez Manhattan Beachben, hogy jobban felhívja a figyelmet a fokális dystoniára és az ebben szenvedő betegekre.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 218 megnézve, 1 alkalommal mai nap |