< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Árvíz Felszámolhatatlan károkat okozott a nyugat-balkáni árvíz

| Mobile | RSS

Árvíz Felszámolhatatlan károkat okozott a nyugat-balkáni árvíz

Árvíz
Felszámolhatatlan károkat okozott a nyugat-balkáni árvíz

Egyelőre nincsenek hivatalos adatok arról, hogy mekkora az anyagi kár, azonban mindkét országban eurómilliárdos veszteségekről beszélnek.

A példa nélkülinek nevezett nyugat-balkáni árvíz visszahúzódása után sár, törmelék, csaknem félszáz halott és hatalmas anyagi kár maradt.

A hat napig tartó esőzés és az azt követő földcsuszamlások következtében Szerbiában hivatalosan 27-en, Bosznia-Hercegovinában pedig 20-an vesztették életüket. A B92 szerbiai televízió a rendőrség adataira hivatkozva szerda este azt közölte: 798 ember eltűnését jelentették be, ebből eddig 215-öt találtak meg.

A Száva folyó áradása Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában több százezer embert kényszerített lakhelye elhagyására, tízezreket kellett kimenteni a víz fogságából.

Egyelőre nincsenek hivatalos adatok arról, hogy mekkora az anyagi kár, azonban mindkét országban eurómilliárdos veszteségekről beszélnek. Szerbia és Bosznia-Hercegovina is megkezdte a tárgyalásokat az Európai Unióval az újjáépítési munkálatokhoz adható segítségről.

A víz mindkét országban több ezer kilométernyi közutat tett tönkre, valamint jelentősen károsította a vasúti töltéseket is. Az áradások és a földcsuszamlások gazdaságokat és lakóházakat tettek a földdel egyenlővé. A biztosítótársaságok adatai alapján az árvíz sújtotta lakosság igen csekély hányadának volt csak ingatlanbiztosítása.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 255 megnézve, 2 alkalommal mai nap |