< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Orbán: Kezdődik az ipari rezsicsökkentés

| Mobile | RSS

Orbán: Kezdődik az ipari rezsicsökkentés

2014. május 22. | hozzászólás | Közélet

Orbán: Kezdődik az ipari rezsicsökkentés

Hiába a rezsicsökkentés, a fizetésünkhöz képest továbbra is drága a lakossági energia – derül ki az Eurostat tegnap közzétett adataiból. Ciprus után nálunk csökkent tavaly legnagyobb mértékben az áram ára: 13,8 százalékkal, míg a szigetországban 14,7 százalékkal. Vásárlóerő paritáson azonban a hetedik legtöbbet költjük villamos energiára. A gáznál némileg kedvezőbb a helyzet, vásárlóerő paritást tekintve az uniós átlag közelében járunk, míg a legnagyobb gázárcsökkenés Magyarországon következett be tavaly: 14,6 százalék.

„Aki nem tud olcsón energiát előállítani saját magának, az versenyezni sem tud majd” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Prinzhorn csoport papírgyára új erőművének tegnapi alapkőletételi ünnepségén. Közölte: az Európai Unió az Egyesült Államokkal szembeni energia árversenyt nem tudja tartani, ezért meg kell kezdeni az ipari és vállalkozói rezsicsökkentést.

„Amennyiben az EU nem lesz képes energiaárakat csökkenteni, akkor Magyarországnak saját szabályokkal el kell érnie azt, különben a magyar ipar nem lesz versenyképes” – mondta. Orbán Viktor hangsúlyozta: „az uniós miniszterelnökök valamelyik soron következő ülésén, a lehető legkeményebb vitákra számítva, ebben a kérdésben súlyos döntéseket fogunk hozni”.

Az EU-ban valóban van olyan energiapolitikai törekvés, hogy az USA-val úgy lehet versenyben az EU, ha olcsóbb energiához juttatja a vállalkozásokat. Ezt azonban nem kierőszakolt, diktátumszerű rezsicsökkentéssel érné el az EU, ahogy tette azt az Orbán kabinet a lakossági energiaár-csökkentés esetében. A fenti nyilatkozattal a kormányfő nyilvánvalóan a paksi bővítés mellett is érvel: ez azonban az EU-ban továbbra is visszatetszést kelt.

Ha az uniós államok együtt tárgyalnak Putyinnal, mindenki számára kedvezőbb eredmény születhet – kommentálta lapunknak a paksi bővítést és az ahhoz felvett orosz hitelt egy uniós szakember. Másrészt Magyarországnak elsősorban nem az USA-val kell felvennie a versenyt, hanem a régiós országokkal – velük pedig úgy tűnik, alulmaradunk a versenyképességi rangsorokban.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 275 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: