< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Ronald Reagan amerikai politikus, 1981-89-ben az Egyesült Államok 40. elnöke 10 éve halt meg

| Mobile | RSS

Ronald Reagan amerikai politikus, 1981-89-ben az Egyesült Államok 40. elnöke 10 éve halt meg

2014. május 28. | hozzászólás | Kultúra

Ronald Reagan amerikai politikus, 1981-89-ben az Egyesült Államok 40. elnöke 10 éve halt meg

Ronald Reagan amerikai politikus a Sajtó- és fotóarchívum 2014. 23. hét érdekes emberei sorozatban

reagan

Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok 40. elnöke
Amerikai Egyesült Államok, 1981.
MTI / USA

Ronald Reagan amerikai politikus, 1981-89-ben az Egyesült Államok 40. elnöke 10 éve, 2004. június 5-én halt meg.

Az illinoisi Tampicóban született 1911. február 6-án. Közgazdasági és szociológiai diplomát szerzett, majd rövid sportriporteri és szerkesztői karrier után Kaliforniába ment szerencsét próbálni. A jóvágású fiatalember viszonylag sikeres filmes karriert futott be (amit csak a légierőnél teljesített katonai szolgálata szakított meg), összesen több mint félszáz filmben játszott. Kollégái több alkalommal választották meg a Filmszínészek Szövetsége elnökének, a tisztségben remekül helytállt. Már ekkor ismert volt antikommunista érzelmeiről, több kommunistagyanús kollégájára hívta fel az FBI figyelmét. Mindkét feleségét a szakmából választotta, második felesége, Nancy Davis 1952-től Reagan haláláig volt hű társa.
Az ötvenes években egy népszerű, a General Electric óriásvállalat által szponzorált televíziós műsorban szerepelt, egy ideig a GE szóvivője is volt, így szerzett rutinját később a politikai életben is kamatoztatta. A Republikánus Párt színeiben 1962-től politizált “főállásban”. 1967-től 1975-ig volt Kalifornia állam kormányzója, tisztségében egyszer választották újjá. Az akkor már rendkívül ismert és sikeres Reagan 1976-ban megpályázta a republikánusok elnökjelöltségét, de alulmaradt Gerald Forddal szemben. 1980-ban aztán az 50 állam közül 44-ben megverte a hivatalban lévő Jimmy Cartert, és 69 évesen az Egyesült Államok 40. elnöke lett – ilyen idősen még egyetlen elődje sem lépett hivatalba.
Neoliberális gazdaságpolitikája, a Reaganomics a gazdasági növekedés beindítása érdekében csökkentette az adókat, megnyirbálta a kormányzati kiadásokat, a szociális ellátásokat (aminek később az államháztartás hatalmasra duzzadt deficitje lett az ára.) Ő indította el az általa “A Gonosz Birodalmának” nevezett Szovjetunió térdre kényszerítése érdekében a békeidők egyik legnagyobb arányú fegyverkezését, a csillagháborús programot (SDI). Az ellene irányuló merényletet túlélő Reagant 1984-ben újraválasztották.

reagan2


Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok elnöke feleségével Nancy Reagannel.
New York, 1988.
MTI Fotó
Második ciklusában már kereste a párbeszédet a peresztrojkát meghirdető Mihail Gorbacsov szovjet elnökkel, akivel leszerelési szerződést kötött. Sokan az ő érdemének tulajdonítják, hogy a Nyugat puskalövés nélkül nyerte meg a hidegháborút. Hatalmas népszerűségre tett szert, mert visszaadta az amerikaiak önbizalmát, ma is a legkiválóbb elnökök között tartják számon. Ezen nem változtatott az iráni fegyverszállítási botrány és a nicaraguai kontráknak illegálisan nyújtott segély ügye sem. Teflonelnöknek csúfolták, mert minden kritika lepergett róla. A visszavonulása után is tevékeny, jó egészségnek örvendő politikusnál 83 éves korában, 1994-ben fedezték fel az Alzheimer-kór tüneteit. Állapota fokozatosan romlott, egyre kevesebb alkalommal tudott megjelenni a nyilvánosság előtt.
Ronald Reagan 2004. június 5-én, 93 éves korában halt meg, a washingtoni állami temetés után a kaliforniai Ronald Reagan Elnöki Könyvtárban helyezték örök nyugalomra.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 1275 megnézve, 2 alkalommal mai nap |