< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Most már biztos: átalakítja a Fidesz a budapesti választási rendszert

| Mobile | RSS

Most már biztos: átalakítja a Fidesz a budapesti választási rendszert

Most már biztos: átalakítja a Fidesz a budapesti választási rendszert

Az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz: ennek értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek a tagjai a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerült képviselők lesznek – jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A Fővárosi Közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a tagja. A kompenzációs listára polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet tudtak állítani.

Kósa Lajos szerint a tervezett módosítással az önkormányzati választási rendszer egységesítéséről van szó, hiszen így Budapesten is – csakúgy, mint az ország többi településén – olyan testület alakul, amelynek képviselőjelöltjeire személy szerint lehet szavazni.

A budapesti átalakítás lényege, hogy a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a fővárosi közgyűlés tagja. A kompenzációs listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet tudtak állítani. Így tehát a listára azoknak a polgármester-jelölteknek a szavazatai mennek, akik nem nyertek mandátumot – ismertette Kósa. A főpolgármester-választás továbbra is közvetlen lesz.

Kósa azt mondta, a változtatások bejelentése előtt konzultáltak ellenzéki frakciókkal, és több javaslatukat is elfogadták, de a parlamenti vita alatt várják további módosító indítványaikat.

Rogán Antal szerint az új rendszerrel olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz a fővárosi közgyűlés az őszi önkormányzati választás után.

Azt, hogy olcsóbb lesz a szisztéma, azzal magyarázta, hogy mivel a kerületi polgármesterek csak a saját tiszteletdíjukat vehetik majd fel, legalább 23-mal kevesebb fizetett politikus lesz Budapesten. Egyszerűbb is lesz a választás – mert az embereknek csak három szavazólapot kell kitölteniük – és demokratikusabb is – folytatta -, mert a fővárosi közgyűlés innentől kezdve nem a pártok delegáltjaiból fog összeállni, hanem olyanokból, akikről valamilyen formában a választók közvetlenül döntöttek.

Azt gondoljuk, hogy ennek alapján nem lesz például a szocialisták parlamentből kihulló kádereinek a temetője a fővárosi közgyűlés

– mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, az V. kerület polgármestere.

A tervezett új rendszert a politikus hatékonyabbnak is nevezte a réginél, mert “a kétszintű fővárosi önkormányzatban a két szint többé nem válik szét egymástól, hanem a fővárosi közgyűlés lesz a demokratikus terepe a kerületi és fővárosi érdekek összehangolásának”.

Mindemellett az országos szintű önkormányzati választási rendszerben is várhatók átalakítások. A tervek szerint enyhítenek az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon, így a jövőben például kórház- és iskolaigazgatók, valamint más intézményvezetők is lehetnek majd jelöltek.

Változhat az ajánlás rendszere is, így csökkenhet az ajánlási küszöb a tízezer lakos feletti településeken, ami azt jelenti, hogy például egy budapesti kerületben vagy egy közepes méretű városban 300-500 ajánlás is elég lesz a polgármester-jelöltséghez. A főpolgármester-jelöltséghez ötezer ajánlásra lenne szükség az elképzelések szerint – mondta Rogán Antal.

Újdonság továbbá, hogy a tízezer lakos alatti, úgynevezett “kislistás” településeken a jelöltek neve nem ábécésorrendben, hanem sorsolás alapján kerül majd a szavazólapra.

Rogán Antal közölte, az őszi helyhatósági választás megszervezésére már vonatkozó, az önkormányzati választójoggal összefüggő jogszabályok módosítására még pénteken javaslatot tesz a Fidesz az Országgyűlésnek. Jövő héten kezdeményezik, hogy a parlament kezdje el az előterjesztés vitáját, és a javaslatot június közepéig el is fogadhatja a Ház.

A Fidesz enyhítene az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon is, így a jövőben például kórház- és iskolaigazgatók is tagjai lehetnek majd a helyhatóságoknak. Változhat az ajánlás rendszere is, a főpolgármester-jelöltséghez például ötezer ajánlásra lenne szükség.

Kósa Lajos beszélt arról is, hogy egyedül Tarlós István neve merült fel a Fidesz főpolgármester-jelöltjeként, hivatalos döntés azonban még nincs, az legkésőbb július 3-ig születik.

A Hvg.hu csütörtökön számolt be arról, hogy elkészült, és hamarosan a parlament elé kerülhet az önkormányzati törvény módosítása. A lap szerint a kormánypárt csütörtöki elnökségi ülésén el is fogadták a javaslatot.
forrás:index.hu

Leave a Reply 2259 megnézve, 1 alkalommal mai nap |