< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Átmenetileg Botka irányítja a szocialista pártot

| Mobile | RSS

Átmenetileg Botka irányítja a szocialista pártot

2014. május 31. | 1 Hozzászólás | Közélet

Átmenetileg Botka irányítja a szocialista pártot

Ideiglenesen a Botka László által irányított országos választási bizottság vette át az MSZP irányítását. Erről ma délelőtt határozott a párt országos választmánya, amit a testület elnöke jelentett be a szocialisták Jókai utcai székháza előtt várakozó újságíróknak. A választmány a teljes tisztújítást is elrendelte és július 19-ére összehívta az MSZP kongresszusát.
hirdetés

Délelőtt tíz óra óta ülésezik az MSZP országos választmánya. A testület rögtön a tanácskozás elején elrendelte a teljes tisztújítást és július 19-ére összehívta a párt tisztújító kongresszusát. Ez Botka László választmányi elnök jelentette be a szocialista székház előtt várakozó újságíróknak. A politikus azt is elmondta, hogy a kongresszusig az országos választási bizottság irányítja a pártot, a testületet pedig választmányi elnökként ő maga vezeti. Annak, aki szerepet akar vállalni az MSZP vezetésében, akár helyi, akár országos szinten, programmal kell rendelkeznie arról, hogyan szervezné újjá a pártot, és miként kíván hozzájárulni ahhoz, hogy “az Orbán utáni világra” egy modern, versenyképes, győzelemesélyes pártot tudjanak létrehozni – fogalmazott Botka.

A választmányi elnök szerint ez dinamizálni fogja a baloldalt, és végre nem a kudarc okairól, hanem a jövőről lesz szó. Kijelentette, a teljes tisztújítás nem hatalmi kérdés. A politikus azt is elmondta, hogy június 30-ig megkell választani a helyi, valamint a megyei pártszervezetek új vezetőit, illetve az új kongresszusi küldötteket.

Az ülés, ahogy ezt Botka is megerősítette, Mesterházy Attila volt pártelnök beszédével kezdődött, aki tapsot kapott a résztvevőktől. Forrásaink szerint Mesterházy arra figyelmeztetett, hogy nem csak a jobboldal, hanem bizonyos baloldali politikusok, sőt a média is az MSZP vesztét akarják, amit mindannyijuknak meg kell akadályozni. Lapunk úgy tudja, hogy az ülés elején felszólalók közül sokan egyetértettek abba, hogy össze kell zárina a pártnak, ha meg akarnak erősödni.

Botka az újságíróknak nem akarta elmondani, hogy elindul-e az elnöki posztért, bár ezt gyorsan el kell döntenie, hiszen a jövő héten, de legkésőbb az azt követő hétfőn az elnöki székre pályázó jelölteknek el kell kezdeni az induláshoz szükséges aláírásokat összegyűjteni. A szocialista pártban pályázat és 3000 támogató aláírás kell ahhoz, hogy valaki elnök lehessen.

Az MSZP-ben jelenleg Botka mellett Tóbiás József frakcióigazgatót és Hiller Istvánt, a parlament szocialista alelnökét tartják Mesterházy lehetséges utódának. Tóbiás értesülésünk szerint pénteken az országos párttanács ülésén elmondta, vállalná a tisztséget, sőt már a terveiről is beszélt. A mai ülésre érkezve a nyilvánosság előtt annyit mondott, a választmány előbb döntse el, milyen irányba,milyen menetrenddel megy tovább; “dolgozni szeretnék, nagyon, mindenkivel”. Hangsúlyozta, ez a párt nagyon sok mindent megcsinált már, amit a mai magyar közéletben egyik párt sem tett meg. Bízik az MSZP erejében, bízik abban hogy fel tud állni – tette hozzá.

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő az ülés előtt megerősítette, hogy nem akar pártelnök lenni. A politikus ezt már pénteken saját Facebook-oldalán bejelentette.bejelentését, Elmondta, egy olyan elnöki felkérésre igent mondott volna, amely csak erre az évre szól és leteszi az alapjait egy új szocialista pártnak. Úgy azonban – európai parlamenti elfoglaltsága miatt – nem tudja vállalni, hogy a teljes tisztújítás miatt két évre választanak elnököt.

Kovács László volt pártelnök – aki korábban arról beszélt, hogy ha jelölnék, erős támogatása lenne, és úgy érezné, ez segít, akkor elvállalná a tisztséget – azt mondta, nem jelentkezett be az elnöki pozícióra. Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke kijelentette: több alkalmas ember is van az elnöki posztra, és a teljes tisztújítás demonstrálja jobban, hogy új fejezetet nyitottak, a régi után legördül a függöny. Lendvai, akár Steiner Pál az újságíróknak elmondta, teljes baloldali integrációt szeretne 2018-ra.

Attila, a párt lemondott elnöke és parlamenti frakcióvezetője motorkerékpárral érkezik a Magyar Szocialista Párt országos választmányának ülésére. MTI Fotó: Kovács Attila

Attila, a párt lemondott elnöke és parlamenti frakcióvezetője motorkerékpárral érkezik a Magyar Szocialista Párt országos választmányának ülésére. MTI Fotó: Kovács Attila

Mesterházy Attila – aki motorral, bőrkabátban érkezett – nem nyilatkozott az újságíróknak.

szerző:Fazekas Ágnes
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 2451 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: