< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Bajnaiék nem akarnak az önkormányzatokról egyezkedni

| Mobile | RSS

Bajnaiék nem akarnak az önkormányzatokról egyezkedni

2014. május 31. | hozzászólás | Közélet

Bajnaiék nem akarnak az önkormányzatokról egyezkedni

Nem akar látványos önkormányzati egyezkedésbe bonyolódni az Együtt–PM Szövetség az MSZP-vel és a DK-val. Bajnai Gordonék úgy tervezik, hogy a fontos posztokon nem lesznek közös jelöltek, inkább a jelöltek koordinált indulását preferálják. Az MSZP így hoppon maradhat, hiszen már az EP-választás előtt kijelölte a tárgyalódelegáció tagjait.

Az Együtt–PM Szövetség nem tervez látványos egyeztetéseket az egykori Kormányváltók pártjaival az önkormányzati választásra való felkészülés során – adta hírül az Index. Információik szerint az Együtt–PM-ben nem akarják megismételni az országgyűlési választást megelőző egyeztetési nyűglődést, helyette az önállósodás mellett döntöttek. Elképzelésük az, hogy a fontos posztokon nem lesznek közös jelöltek, inkább a jelöltek koordinált indulását preferálják. Azt nem zárják ki, hogy egyes önkormányzatokban, helyi szinten létrejöjjenek előzetes megállapodások, ha a győzelmet meg lehet szerezni a Fidesz ellen, de összességében úgy vélik, hogy az eredmények javítását gátolná az egyezkedés.

Bajnaiék arra jutottak, hogy az áprilisi választási vereség után az EP-választáson elért eredmény nem rossz egy olyan párttól, amely korábban még nem mérette meg magát, és úgy érzik, hogy az elöregedett szavazóbázissal rendelkező MSZP és DK mellett stratégiai tér nyílt meg számukra.
Bajnaiék is jobban szerepeltek az MSZP-nél

A vasárnapi uniós választáson a fővárosi választókerületek többségében a szocialistáknál jobban szerepeltek Bajnaiék és Gyurcsányék is. Az MSZP csak negyedik lett a fővárosban: a győztes Fidesz után a Demokratikus Koalíció 13,10, az Együtt–PM 13,07 százalékot kapott, az MSZP viszont csak 11,50 százalékot.

Az önkormányzati választásokra készülve az MSZP-ben már az EP-választás előtt kijelölték a tárgyalódelegáció tagjait, akiknek egy-másfél hónap alatt tető alá kellett volna hozniuk a Budapestre vonatkozó megállapodást az Együtt–PM-mel és a DK-val. Úgy tűnik azonban, hogy Bajnaiék keresztülhúzták a számításaikat.
Szertefoszlott az MSZP dominanciája
Megkopott az MSZP márkanév, és meggyengültek a párt pénzügyi, szervezeti erőforrásai – olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében. Arról is írtak, hogy az MSZP 2012 után már nem volt képes egyedül irányítani a folyamatokat a baloldalon, de domináns volt, amely előny viszont május 25-én látszólag szertefoszlott.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 2313 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: