< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egyiptom: megtámadta az államfőválasztás vesztese az eredményeket

| Mobile | RSS

Egyiptom: megtámadta az államfőválasztás vesztese az eredményeket

Egyiptom: megtámadta az államfőválasztás vesztese az eredményeket

Hamdán Szabbáhi, az egyiptomi elnökválasztás vesztese megtámadta a voksolás részeredményeit, amelyek szerinte “sértik az egyiptomiak intelligenciáját” – adták hírül helyi lapok szombaton.

A baloldali politikus kampányirodája péntek este nyújtott be fellebbezést az elnökválasztási bizottságnál. Szabbáhi csütörtökön ugyan elismerte vereségét Abdel-Fattáh esz-Szíszi tábornaggyal szemben, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a voksolás súlyos szabálysértések mellett történt.

Az arab szocializmust meghirdető Gamal Abdel Nasszer néhai elnök ideológiai követője a jelenlegi, nem hivatalos részeredmények szerint a szavazatok mindössze 3 százalékát kapta, míg ellenfele 93,7 százalékos aránnyal aratott elsöprő győzelmet. A helyi sajtó megfogalmazása szerint Szabbáhi még a 3,7 százalékot kitevő érvénytelen voksoknál rosszabbul teljesített.

Az évtizedek óta ellenzéki politikusként tevékenykedő Szabbáhi kampánycsapata szerint a voksolás alatt a biztonsági erők nem engedték egyes megfigyelőiket az urnák közelébe, s számos munkatársukat megtámadták, illetve őrizetbe vették. Azt is sérelmezték, hogy a szabályzat ellenére Szíszi képviselői sok helyütt kampányoltak a szavazóhelyiségeken belül.

Állításuk szerint volt, hogy a Szabbáhira leadott voksokat nem is számolták össze, s nullát jegyeztek be a jelölt neve mellé. A kampánystáb sérelmezte továbbá a választások egynapos meghosszabbítását, amelyet pár órával a hivatalos urnazárás előtt rendelt el az elnökválasztási bizottság. A döntés szerintük “bizonyos csoportok nyomására született”, és teret engedett az eredmények megmanipulálásának.

Az elnökválasztási bizottság szombat délután teszi közzé ítéletét a fellebbezéssel kapcsolatban. A voksolás hivatalos eredménye vasárnap, legkésőbb hétfőn várható.

MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 2372 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: