< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Itt az újabb botrány – így csaltak a milliárdosok

| Mobile | RSS

Itt az újabb botrány – így csaltak a milliárdosok

2014. június 4. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Itt az újabb botrány – így csaltak a milliárdosok

A SEC és az FBI vizsgálatot indított a milliárdos tőzsdei befektető, Carl Icahn és a vele kapcsolatban áll magánszemélyekkel kapcsolatban. Azt vizsgálják, Icahn adott-e tippeket más befektetőknek és azok felhasználták-e a kapott információkat tőzsde ügyleteik során.

Konferencia a követeléskezelésről a Napi.hu szervezésében. Május végéig kedvezményesen vásárolhat jegyet!

Az amerikai szövetségi hatóságok kiterjedt nyomozásba kezdtek, azt vizsgálják, hogy az aktív részvényesi stratégiát folytató Carl Icahn adott-e tippeket más befektetőknek, s azok nem kereskedtek-e bennfentesen ezen információk birtokában – írta Wall Street Journal. Az ügyben érintett lehet a lap értesülései szerint a híres golfjátékos, Phil Mickelson és a sportfogadásairól elhíresült William Walters is.

A lap értesülései szerint az FBI és az amerikai értékpapír felügyelet, a SEC elsősorban azt vizsgálja, hogy Mickelson és Walters nem kereskdtek-e bennfentesen egyes cégek részvényeivel, az Icahntól származó információkat felhasználva. Icahn az egyik legismertebb aktív részvényesi stratégiát folytató befektető az Egyesült Államokban, legutóbb az Apple-ben történt bevásárlása után próbálta meg rávenni a cég menedzsmentjét magasabb osztalék kifizetésére, illetve a meghirdetettnél nagyobb mennyiségű sajátrészvény vásárlásra.

Icahn elmondása szerint ők nem tudnak semmiféle vizsgálatról. Igyekezett kiemelni, hogy cége mindig rendkívüli óvatossággal jár el, hogy tevékenységek megfeleljen a törvényi előírásoknak. A feltételezést, hogy cége valamilyen törvénytelen kereskedési ügybe keveredett volna spekulatívnak nevezte. Mickelson a lapban megjelent írásra reagálva közleményt adott ki, miszerint semmilyen törvénybe ütközőt nem tett, s teljes mértékben együttműködik a vizsgálat során a szövetségi hatóságokkal. Ügyvédje pénteken úgy nyilatkozott, hogy ügyfele nem célpontja semmilyen nyomozásnak, s ezt részére az ügyben eljáró FBI ügynök is megerősítette.

A Wall Street Journal szerint az FBI csütörtökön kereste meg a golfjátékost, egy ohioi versenyt követően, azzal az indokkal, egy folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban szerettek volna beszélni vele. Mickelson az ügynököt az ügyvédjéhez irányította. Walters a Wall Streert Journalnak annyit mondott, hogy semmiről sem szeretne nyilatkozni.

Az, hogy újabb bennfentes ügyben indult vizsgálat a Wall Street-en nem lehet nagy meglepetés, az elmúlt években az amerikai kormányzat kiemelt figyelmet fordít a hasonló ügyekre. 2009 óta összesen 90 ember ellen indult bennfentes kereskedelem vádjával eljárás, ebből 85-öt elítéltek, a maradék 5 esetben még nem zárult le az eljárás. Egyik ügy sem végződött eddig felmentéssel – emlékeztet a lap.

A legismertebb esetekben Wall Street-i brókereket, vezető vállalati tisztségviselőket és más, a pénzügyi élet prominens személyiségeit vonták eljárás alá. Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a mostani vizsgálat is vádemeléssel végződne – mondták a lapnak az ügyhöz közelálló források.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 246 megnézve, 1 alkalommal mai nap |