< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: 30 milliárd dollár olajbevételtől esett el Líbia

| Mobile | RSS

30 milliárd dollár olajbevételtől esett el Líbia

2014. június 8. | 1 Hozzászólás | Tudomány/gazdaság

30 milliárd dollár olajbevételtől esett el Líbia

A belpolitikai bizonytalanság és a fegyveres összecsapások komoly veszteséget okoztak az országnak az elmúlt tíz hónapban.
Erről a líbiai központi bank egyik illetékese számolt be, hozzátéve: a költségvetés egyelőre elegendő forrással rendelkezik a folyó kiadások fedezésére.

A líbiai jegybank képviselője rámutatott arra, hogy az ország devizatartaléka jelenleg 110 milliárd dollár, és hogy ez jóval kisebb a tavalyinál, de hogy mennyivel, azt nem közölte.

A líbiai állami olajvállalat (NOC) a folytatódó zavargásokra, valamint az olajmező- és kikötőfoglalásokra hivatkozva bejelentette, hogy valószínűleg csak a part menti termelést folytatja, és esetleg arra kényszerül, hogy leállítsa olajkivitelét.

Líbiában az olajtermelés napi 200 ezer hordóra esett az egy évvel korábbi napi 1,4 millió hordóról, az olajeladásból származó bevétel pedig havi 4-5 milliárd dollárról 1 milliárd dollárra zsugorodott.

Líbiában hagyományosan az olajipar adja a hazai össztermék (GDP) 70 százalékát, az állami bevételek 95 százalékát és az export 98 százalékát.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 268 megnézve, 1 alkalommal mai nap |