< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező 80 éves

| Mobile | RSS

Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező 80 éves

2014. június 20. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező 80 éves

Nepp József rajzfilmrendező a Sajtó- és fotóarchívum 2014. 26. hét érdekes emberei sorozatban

neppjozsef

Nepp József rajzfilmrendező a soron következő Gusztáv-epizód felvételén dolgozik Dargai Attiláné operatőrrel.
Budapest, 1967. január 19.
MTI Fotó: Molnár Edit

Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kiváló művész, a Magyar Mozgókép Mestere, a magyar animációs filmművészet kimagasló alakja 80 éves, 1934. június 23-án született.

Csepelen született, 1957-ben szerzett diplomát az Iparművészeti Főiskola díszítőfestő szakán. Bábtervezéssel szeretett volna foglalkozni, ezért a Pannónia Filmstúdió bábfilmosztályára jelentkezett. Mivel nem vették fel, a rajzfilmeseknél kötött ki, és ott is maradt negyven éven át, egészen a nyugdíjig. 1957–1961 között háttérfestőként, 1961-től rendezőként dolgozott, és mellette tanított az Iparművészeti Főiskolán is.
Első önálló munkája, a Szenvedély szellemes, könnyed stílusú mű, amelynek hőse a kisember a maga hétköznapi botladozásaival, ő lett a későbbi Gusztáv prototípusa. Közreműködött Macskássy Gyula Peti-sorozatában, majd 1964-1968 között Dargay Attilával és Jankovics Marcellal közösen készítette minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmsorozatát, a Gusztávot. A pálcikalábú és karú, pocakos, csaknem kopasz, csúnya kis rajzemberke meghódította a közönséget, szinte “bejárta” az egész világot. Alakja fogalommá vált, a jellegzetes kisemberről, aki egyaránt rendelkezett jó és rossz tulajdonságokkal, 120 részes sorozat készült.
Nepp József az egyik alkotója a hatvanas és nyolcvanas évek között igen népszerű, a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt szórakoztató Mézga család-sorozatnak, amely terjedelmében és dialógusaiban már teljesen a megrendelő Magyar Televízió igényeihez alkalmazkodott. A családfő Mézga Géza alakjában, viselkedésében hasonlított Gusztávra. A film kiváló, szellemes szövegét Romhányi József írta, aki regényben is megörökítette Mézga Aladárnak, a család ifjú tagjának kalandjait. A Mézga család könyv alakban is megjelent 2003-ban.

neppjozsef2


Nepp József rajzfilmrendező életműdíjat vesz át a 37. Magyar Filmszemle megnyitóján a Budapest Kongresszusi Központban.
Budapest, 2006. január 31.
MTI Fotó: Nándorfi Máté

forrás:MTVA hírlavél

Leave a Reply 280 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: