< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nemzetközi körözés egy ukrán miniszter és kormányzó ellen

| Mobile | RSS

Nemzetközi körözés egy ukrán miniszter és kormányzó ellen

Nemzetközi körözés egy ukrán miniszter és kormányzó ellen

Nemzetközi körözést adott ki Oroszország legfőbb nyomozóhatósága Ihor Kolomojszkij, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye kormányzója és Arszen Avakov ukrán belügyminiszter ellen Ukrajna területén elkövetett bűncselekmények miatt.

A testület már korábban bejelentette, hogy a két magas rangú tisztviselő ellen bűnvádi eljárást indítanak a kelet-ukrajnai hadművelet miatt, amely a vád szerint több mint száz civil halálát okozta, köztük orosz állampolgárokét. A művelet az orosz hatóság szerint “civilek szándékos meggyilkolására” irányult, és más pontokon is megsértették a nemzetközi jogot.

Kolomojszkijt és Avakovot egyebek között gyilkosságok szervezésével, tiltott háborús eszközök és módszerek alkalmazásával, emberrablással, valamint az újságírók törvényes tevékenységének akadályozásával gyanúsítják.

Vlagyimir Markin, a nyomozóhatóság szóvivője előzetesen jelezte azt is, hogy nemzetközi körözést készülnek kiadni. Most azt jelentette be, hogy a körözést kiadták, a két név felkerül az Interpol listájára, amely a nemzetközi rendőri együttműködési szervezet mind a 190 tagországának területén érvényes.

Az orosz vezetés a februári fordulat után hatalomra került új ukrán kormányt és az azt támogató, szerinte szélsőségesen nacionalista csoportokat tartja felelősnek a kelet-ukrajnai elszakadási törekvések körüli fegyveres konfliktusért, amely azt követően kezdődött, hogy Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet. A kijevi kormány szerint ezzel szemben orosz provokációk és “az orosz követelményeknek megfelelően felfegyverzett és kiképzett” terrorista csoportok állnak a szakadárok mögött.
forrás:híradó.hu

Leave a Reply 283 megnézve, 1 alkalommal mai nap |