< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Mecénást keres, nem hagyja magát a Népszava

| Mobile | RSS

Mecénást keres, nem hagyja magát a Népszava

2014. június 24. | 1 Hozzászólás | Közélet

Mecénást keres, nem hagyja magát a Népszava

Olvasói segítségét kéri, mecénást, befektetőt keres, valamint ismeretlen tettes ellen feljelentést is készül tenni a Népszava, amelynek kiadóigazgatója és főszerkesztője délelőtt nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 141 éves múltra visszatekintő szociáldemokrata napilap pénzügyi lehetőségei a végletekig beszűkültek: változatlan feltételek mellett csupán két hónapig biztosított a lap és annak mintegy 70 munkatársának jövője.

Kifogyhatatlanok a regnáló rezsim ötletei a véleményszabadság csorbítására: kezdődött az Origóval, folytatódott az RTL Klubbal, és most a Népszava van bajban – jelentette ki a napilapot kiadó kft. ügyvezető igazgatója. Láposi Elza és Németh Péter főszerkesztő kedden délelőtt azután tartott nemzetközi sajtótájékoztatót, hogy a lap “A Népszava felveszi a kesztyűt a Fidesz ellen” szalagcímmel, és egy narancssárga bakancs alatt görnyedő kalapácsos ember képével jelent meg. Láposi a lap helyzetét ismertetve jelezte: igyekeznek megfojtani a lapot, szinte egyáltalán nincs állami hirdetés, és nem mernek a gazdasági szereplők sem hirdetni.

A sajtótájékoztatón a kiadóigazgató és Németh Péter ismertette a napilapok hirdetési piacának számait is: eszerint az állami költések úgy alakultak 2013. januárja és 2014. júniusa között a négy politikai napilapnál, hogy a 14 ezer példányban eladott Népszava 29 millió forint hirdetéshez jutott, a 45 ezres példányszámú Népszabadság 91 millióhoz, míg a mindössze 7 ezer példányban elkelő Magyar Hírlap 406 millióhoz, a 37 ezres példányszámú Magyar Nemzet pedig több mint egymilliárdhoz.

Láposi feltette a kérdést: a nagy állami cégek – az MVM, a MÁV, a Posta, a Szerencsejáték Zrt. vagy a Magyar Turizmus Zrt. – miért gondolják, hogy kizárólag a jobboldali lapokon keresztül kizárólag a jobboldali közönséget kell tájékoztatniuk tevékenységükről. A fenti aránytalanság miatt a Népszava ismeretlen tettes ellen feljelentést kíván tenni, mert ez a jelenség felvetheti a közpénzekkel való hűtlen gazdálkodás illetve talán a hivatali visszaélés gyanúját is – hangzott el.

A hirdetési bevételek hiánya mellett a Népszava azért is került nehéz helyzetbe, mert a lap svájci tulajdonosa is jelezte, hogy nem tudja finanszírozni a továbbiakban a lap kiadását, továbbá az MSZP is értésre adta, hogy nem tudja anyagi támogatással segíteni a lapot. Ezért a lap vezetése úgy döntött, megpróbál “az önállósodás útjára lépni, magyar vagy külföldi befektetőket keresni, akik úgy gondolják, hogy egy baloldali napilapnak van létjogosultsága és jövője Magyarországon”. Ezért a Népszava az olvasóit is kéri: segítsenek! Azért, hogy miként Láposi Elza fogalmazott – “ne legyen igaza a Népszavában rendszeresen publikált Adynak, miszerint megöl a disznófejű nagyúr, ha hagyom.”

Németh Péter főszerkesztő a sajtótájékoztatón azt emelte ki, a piaci pletykák szerint Orbán Viktor miniszterelnök tiltotta meg, hogy állami cégek hirdethessenek a Népszavában, miközben a baloldali kormányok annak idején kínosan ügyeltek arra, hogy a jobboldali médiumokban is hirdessenek az ilyen vállalatok. Németh Péter szerint a Fidesz újabb kétharmados győzelme “még sanyarúbb helyzetet hozott, mert látható, hogy Orbán nem akarja konszolidálni a rendszerét, és nem tesz engedményeket, mert azt a gyengeség jelének tartja.” A főszerkesztő jelezte, hogy a most bejelentett lépések bizonyára “nem rengetik meg a hatalmat”, viszont bízik benne, hogy a közvélemény felfigyel arra: “ezt nem lehet megcsinálni Magyarországon a másként gondolkodókkal, a sajtóval vagy bárkivel.”

Elhangzott: változatlan feltételek mellett csupán két hónapig biztosított a lap és annak mintegy 70 munkatársának jövője, de a lap megmentése azért is fontos, mert a Népszava 141 éve “mindannyiunk történelme, nemzeti érték, egyfajta hungarikum.” Kérdésre válaszolva a lap vezetői elmondták: vagy 10 ezer új előfizetőre lenne szüksége a Népszavának – ez esetben hirdetési bevétel nélkül is biztosított lenne a jövője -, vagy pedig jelenlegi bevételei mellett havi 10-15 millió forintnyi plusz támogatás.

Elhangzott:új befektetőket egy ideje keres a lap, vannak is pozitív visszajelzések, de azért az köztudott, hogy manapság egy napilap kiadása nem jövedelmező üzlet. Arra a kérdésre pedig, hogy a Népszava a túlélés reményében elfogadna-e politikai párttól támogatást, Németh Péter úgy válaszolt: “ezzel a problémával egyelőre nem kell szembenéznünk, de a pártlap minősítést korábban és most is kikérjük, ilyen minőségben a jövőben sem működhet a Népszava, viszont egy párt támogatása önmagában nem gond. Láposi Elza és Németh Péter is jelezte: egyenlő közelségben szeretnének maradni minden baloldali párttal, szervezettel.

Népszava Egyesület számlaszám
10918001-00000026-40300003

szerző:Lengyel Tibor

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 267 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: