< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Összevesztek az EP szélsőjobboldali szereplői

| Mobile | RSS

Összevesztek az EP szélsőjobboldali szereplői

Összevesztek az EP szélsőjobboldali szereplői

Zátonyra futottak a tárgyalások, így egyelőre nem lesz közös frakciója az Európai Parlamentben a szélsőjobboldali pártoknak, köztük a hollandiai Szabadságpártnak és a francia Nemzeti Frontnak.

Gert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) főként iszlámellenes kirohanásairól ismertté vált radikális elnöke hétfő este arról tájékoztatta az ANP holland hírügynökséget, hogy a határidő lejártáig nem sikerült közös frakciót alakítaniuk a hat másik párt képviselőivel. A politikus a Nemzeti Front (FN) vezetőjével, Marine Le Pennel, valamint más pártok vezetőivel egyeztetett a frakcióalakításról.

A 751 tagú EP-ben legalább hét tagországból legalább 25 képviselő tud frakciót alakítani. A frakciók sokkal előnyösebb helyzetet tudnak biztosítani tagjaiknak, mint amilyen helyzetben a független képviselők vannak. Érvényes ez a pénzügyi és a parlamenti megszólalási, illetve a tisztségviselési lehetőségekre egyaránt.
Később lehet, de nem kell szélsőjobboldali összefogás

Wilders ugyanakkor bizakodó a tekintetben, hogy az év folyamán képesek lesznek közös frakciót alakítani. Mindenáron azonban nem akar közös képviselőcsoportot – hangsúlyozta. A Janusz Korwin-Mikke által vezetett lengyel Jobboldali Kongresszus párttal (KNP) például kizárta az együttműködést. A KNP vezetőjét antiszemitának tartják, és elveti a nők szavazáshoz való jogát.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 221 megnézve, 1 alkalommal mai nap |