< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Új világörökségek: győzött a palesztin furfang//// Nouveaux sites du patrimoine mondial: les Palestiniens ont remporté astuce

| Mobile | RSS

Új világörökségek: győzött a palesztin furfang//// Nouveaux sites du patrimoine mondial: les Palestiniens ont remporté astuce

Új világörökségek: győzött a palesztin furfang

Politizálni kezdett az UNESCO: feltették a világörökségi listára azt a palesztin falut, amit Izrael betonfallal akar elvágni a szántóföldjeitől. A helyszínek száma túllépte a bűvös ezres határt, de magyar vonatkozású nevezések idén sincsenek.
Erbil fellegvára iraki Kurdisztánban

Erbil fellegvára iraki Kurdisztánban

Tömegesen veszi fel az új világörökségi helyszíneket a listára az UNESCO éppen Katarban ülésező illetékes bizottsága. A szokásos éves rendezvény június 25-ig tart, de máris huszonnégy új helyszínnel bővült a lista. A világörökségek száma ezzel túllépte a bűvös ezres határt. Az új helyszíneket az UNESCO honlapján lehet böngészni, de magyarországi – vagy legalább magyar vonatkozású – nevezést hiába keresnénk köztük. Az ún. várományosi listán, ahonnan az UNESCO válogat a tagállamok által felterjesztett javaslatok közül, nincsenek igazán erős magyar ajánlatok. Európai helyszínnel egyébként is évek óta nagyon nehéz pályázni, mert az UNESCO szerint túl sok a kontinensen a világörökség, és inkább szegényebb országokat preferálják. Németországnak (egy szép karoling apátsággal), Hollandiának (egy Bauhaus gyárral), Olaszországnak (egy borvidékkel), Dániának (egy természeti képződménnyel), Oroszországnak (tatár romokkal) és Franciaországnak (őskori barlangrajzokkal) azért idén is sikerült. Az UNESCO szokás szerint idén is vegyíti a világhírű helyszíneket, például az afrikai Okawango-deltát a jóval kevésbé ismert, de izgalmas alkotásokkal, mint az erbili fellegvár iraki Kurdisztánban.

Az idei nevezések közül a legkényesebb kérdést egy palesztin helyszín jelentette, az „Olajfák és a szőlő földje: Battir”. Az UNESCO kőkeményen politizálni kezdett azzal, hogy a sürgősséggel benyújtott nevezést elfogadta. A bizottság már 2012-ben állást foglalt az izraeli-palesztin viszályban, amikor Izrael tiltakozása ellenére elfogadta részes államnak Palesztinát, és világörökséggé nyilvánította a betlehemi Születés templomát. Azt senki nem vonta kétségbe, hogy Jézus szülőhelye megérdemli a rangot, de ettől még Palesztina önálló államként való elismerése az ENSZ kulturális szervezete által politikai tettnek számított, és felidegesítette Izraelt.

Most az UNESCO még tovább ment. Battir egy pár ezer fős, festői falucska Betlehem mellett, közel az 1948-as izraeli fegyverszüneti vonalhoz, vagyis Izrael nemzetközi jog szerinti határához. Annyira közel esik hozzá, hogy a meredek hegyoldalban épült falu ősrégi, gondosan művelt teraszai néhol már a határ túloldalára esnek, de az elmúlt évtizedekben ez nem okozott gondot a helyi arab lakosságnak. Most azonban Battir közelébe ért a „biztonsági kerítés”, vagyis a magas betonfal, amellyel Izrael szép lassan körülveszi magát. Ha a fal a tervezett nyomvonalon épül fel, elvágja Battirt a földjeitől, és tönkreteszi a sokszáz éves mezőgazdasági teraszokat. A leleményes battiriak pokolgépes merényletek helyett kitalálták, hogy világörökségi területté nyilváníttatják a szülőhelyüket – merje Izrael ezután szétbuldózerezni.
Battir teraszait az izraeli biztonsági kerítés fenyegeti

Battir teraszait az izraeli biztonsági kerítés fenyegeti

Battir valóban nagyon szép falu, és a teraszai egy régi hagyomány kivételesen épen megőrzött, máig használt emlékei. Azonban a bizottság szakmai háttérszervezete, az ICOMOS a nevezést értékelő dossziéjában úgy ítélte meg, Battir és a környező kultúrtáj nem képvisel olyan kiemelkedő, egyetemes értéket, amely indokolná a világörökségi titulust. A bizottság az ajánlást felülbírálta, és Palesztinának kedvezett: Izrael most töprenghet, mit tegyen.
forrás:heti válasz.hu

Nouveaux sites du patrimoine mondial: les Palestiniens ont remporté astuce

UNESCO a lancé en politique: posté sur la Liste du patrimoine mondial dans le village palestinien de mur de béton qu’Israël veut réduire la szántóföldjeitől. Le nombre de sites a dépassé la limite magique de milliers, mais les entrées liées à la Hongrie cette année non plus.
Erbil citadelle du Kurdistan irakien

Erbil citadelle du Kurdistan irakien

En masse pour prendre une nouvelle liste des sites du patrimoine mondial de l’UNESCO était la réunion de la commission compétente au Qatar. L’événement annuel habituel dure jusqu’au 25 Juin, mais vous êtes vingt-quatre nouveaux sites ont été ajoutés à la liste. Le nombre de sites du patrimoine mondial avec des milliers dépassé la limite magique. Les nouveaux sites sur la site de l’UNESCO à parcourir, mais en Hongrie – ou tout au moins liés à la Hongrie – entrées en vain que nous recherchons pour eux. Le soi-disant. liste indicative, qui l’UNESCO désigné par la sélection des propositions des États membres, il n’y a aucun Offres hongrois très forts. Lieu européenne serait autrement très difficile à appliquer pendant plusieurs années, selon l’UNESCO parce que trop de la partie continentale du patrimoine mondial, et les pays les plus pauvres ont tendance à préférer. Allemagne (une belle abbaye carolingienne), les Pays-Bas (une usine Bauhaus), l’Italie (une région de vin), le Danemark (un képződménnyel naturel), la Russie (Tatar ruines) et la France (dessins rupestres préhistoriques) alors cette année nous l’avons fait. L’UNESCO, comme d’habitude, cette année est un mélange des sites de renommée mondiale tels que la Okawango Afrique du delta est beaucoup moins bien connue, mais des créations intéressantes telles que la citadelle d’Erbil au Kurdistan en Irak.

Les nominations de cette année sont la question la plus critique posé par un lieu palestinienne, le “Pays des olives et du raisin: Battir.” L’UNESCO a lancé catégoriquement la politique que les candidatures soumises adoptées de toute urgence. En 2012, la Commission a déjà pris position sur le conflit israélo-palestinien, en dépit des protestations d’Israël quand il a adopté à l’État partie de la Palestine, et déclaré patrimoine mondial de l’église la Nativité à Bethléem. Ce n’est pas un doute que Jésus était le lieu de naissance du rang qu’il mérite, mais c’est toujours la reconnaissance de la Palestine comme un Etat indépendant d’un acte politique par l’organisation culturelle des Nations Unies, et bouleversé Israël.

Maintenant UNESCO est allé encore plus loin. Battir quelques milliers de personnes, village pittoresque à côté de Bethléem, Israël près de la ligne d’armistice 1948, qui est la frontière d’Israël en vertu du droit international. J’étais si près de lui que le village à flanc de coteau escarpé d’anciennes terrasses cultivées avec soin, quelques endroits de l’autre côté de la frontière, mais au cours des dernières décennies, cela n’a pas causé des problèmes pour la population arabe locale. Mais maintenant Battir l’approche de la “clôture de sécurité”, c’est à dire un haut mur de béton, dont Israël est lentement vous entoure. Si le mur est constitué de la route prévue, couper le földjeitől Battirt et détruisant des centaines d’années de terrasses agricoles. Au lieu des attentats battiriak ingénieux ont trouvé que la zone du patrimoine mondial nyilváníttatják leurs parents – alors osé Israël szétbuldózerezni.
Terrasses Battir de la barrière de sécurité israélienne menace

Terrasses Battir de la barrière de sécurité israélienne menace

Battir vraiment très beau village, et les terrasses d’une ancienne tradition de intact exceptionnellement préservé, souvenirs encore utilisés. Cependant, professionnel fond organisation du Comité, l’évaluation de l’ICOMOS du dossier de candidature considéré Battir et le paysage culturel environnant n’est pas de valeur universelle exceptionnelle qui justifierait le titre de patrimoine mondial. Le comité a annulé la recommandation et la Palestine favorisé Israël töprenghet maintenant ce qu’il faut faire.
source: válasz.hu hebdomadaire

Leave a Reply 229 megnézve, 1 alkalommal mai nap |