< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Japánban már tesztelik a robotbemondót Ez a jövő? Droidok szoríthatják ki az élő hírolvasókat

| Mobile | RSS

Japánban már tesztelik a robotbemondót Ez a jövő? Droidok szoríthatják ki az élő hírolvasókat

2014. június 26. | 1 Hozzászólás | Közélet

Japánban már tesztelik a robotbemondót
Ez a jövő? Droidok szoríthatják ki az élő hírolvasókat

Ha beválik a japánok fejlesztése, könnyen lehet, hogy néhány év múlva már nem lesznek nyelvbotlások, bakik, nem lesznek rosszul felolvasott hírek, a bemondók helyét ugyanis robotok vehetik át. A prototípust már be is mutatták, és bár kisebb fejlesztésekre még szükség van, de a főbb jellemzőket tekintve egész élethűnek tűnik. A tokiói bemutatón a Kodomoroid névre – ami a “gyermek” japán megfelelőjéből és az Android ötvözéséből alakult ki – hallgató bemondónő időről időre felhúzza a szemöldökét, pislog, a megfelelő helyeken picit biccent a fejével, és néha még a kezével is úgy mozdul, mint az igazi bemondók.

A mimikáján viszont még van mit dolgozni, a szája például hiába mozog, valójában csak nyitogatja azt, de egyértelműen semmi köze a szájmozgásnak a hallható szavakhoz. Ennek ellenére a fejlesztők ígéretesnek tartják az irányt, amit a sűrített levegővel és szervomotorokkal működtetett hírolvasó droidok jelenthetnek, az 50 éves robotikai szakértő, Hiroshi Ishiguro pedig azt is elárulta, hogy reméli, a robotok egyre okosabbak lesznek – számolt be a Daily Mirror című brit lap.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 208 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: