< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: A fogyasztók nagyobb védelme a javaslat célja

| Mobile | RSS

A fogyasztók nagyobb védelme a javaslat célja

2014. július 3. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem

A fogyasztók nagyobb védelme a javaslat célja

Az Országgyűlés pénteken, a nyári szünet előtti utolsó ülésnapján kezd vitát a fideszes Németh Szilárd törvénymódosításáról, amely a közszolgáltatásokat érintő fogyasztóvédelmi szabályokon változtatna, ám az érintettek még két hónapig megfogalmazhatják javaslataikat – számolt be a politikus szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd elmondta: mind a fogyasztók és képviselőik, mind a minisztériumok, de a közszolgáltatók is közölhetik észrevételeiket az előterjesztéshez, amely a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakmai kontrollja és támogatása mellett készült.

A kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa a javaslat céljának a tudatos fogyasztói magatartás kialakítását, erősítését tartotta, valamint azt, hogy a fogyasztók nagyobb védelmet kapjanak a szolgáltatók túlkapásaival vagy nemtörődömségével szemben.

Előterjesztését ismertetve közölte: a szolgáltatókat önálló, informatív honlap fenntartására köteleznék, amelyen többek közt az üzletszabályzatuk, a számlázás rendje és az általános szerződési feltételek is elérhetők lennének.

Pontosítanák a fogyasztóvédelmi referensek végzettségére vonatkozó előírásokat. A rezsipontokon már mind a kilenc, a rezsicsökkentésben érintett közműszolgáltatással foglalkoznának, és újabb jogosítványokat adnának a fogyasztóvédelmi hatóságnak is, elsősorban a víziközmű-szolgáltatás és a kéményseprés üzletszabályzatának és számlázásának ellenőrzéséhez – folytatta.
Emelkedhet a fizetési határidő

Az eddigi nyolcról várhatóan 15 napra emelkedne a fizetési határidő a távhőszolgáltatók felé – mondta a politikus, megjegyezve: ezt a víz- és gázszámlafizetés esetében is megoldják, ám ezekhez egy kormányrendeletet kell módosítani.

A változtatások között említette, hogy a számlák borítékján akkor is fel kell tüntetni a szolgáltató nevét, ha az a kézbesítést kiszervezte. Közölte még: a hulladékgazdálkodás vagy a szennyvízszippantás esetében akkor is érvényesíteni kell a rezsicsökkentést, ha megváltozik a szolgáltató, vagy ha korábban nem is létezett a szolgáltatás az adott településen.

A tartozásokat a szolgáltatók az eddigi 60 napos késedelem helyett csak egy év után adhatják át követeléskezelőknek – ismertette javaslatát Németh Szilárd.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 3550 megnézve, 2 alkalommal mai nap |