< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Tökéletes görögdinnyés nyári fogások – recept

| Mobile | RSS

Tökéletes görögdinnyés nyári fogások – recept

2014. július 26. | hozzászólás | Konyhaművészet

Tökéletes görögdinnyés nyári fogások – recept

A görögdinnye szezononként legalább kétszer keveredik gyanúba. Az elején és a végén. Először azért, mert lehet, hogy tényleg görög, aztán meg azért, mert egy bizonyos Lőrincnek engedi, hogy garázdálkodjon. Most azonban fussunk a legközelebbi árushoz, tapogassuk, kongassuk, vegyük, együk.

Mi van benne?

Ilyentájt mi sem esik jobban, mint a lédús, zamatos görögdinnye. Nemcsak a szomjunkat oltja, de tápláló is, és tucat nyavalyától megóv. Persze, hogy már az ókori népek is ismerték, és tisztában voltak vele, hogy élvezeti értéke mellett sokféle gyógyító hatással bír. Alkalmazható lázcsillapításra, jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre, gyulladásgátló. Erősíti a betegségből lábadozókat is , hiszen tisztítja a vért, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Magas az A-, B-, C-vitamintartalma, az ásványi anyagok közül megtalálható benne egyebek mellett a cink, a foszfor, a szelén, a kálium, a magnézium és a folsav. Az antioxidánsok közé a béta-karotinnal és a likopinnal íratkozik fel.

Mivel víztartalma nagyon magas, több mint 80%, így nagyon alacsony a kalóriatartalma, vagyis fogyókúra idején egyenesen kiváló táplálék. Átmossa, megtisztítja a szervezetet, az emésztőrendszert.

Hogy válasszunk?

Ez mind nagyon dicséretes, feltéve, ha még jó is a dinnye, és nem egy tököt sikerül bevásárolnunk. Régebben egyszerűbb volt, hiszen az árusok gond nélkül meglékelték a dinnyét, így láthattuk, kóstolhattuk, eldönthettük, jöhet-e velünk haza. Nagyanyánk, anyánk el nem hozta volna lékelés nélkül a piacról a dinnyét. De ez valahogy kiment a divatból (vagy esetleg nem EU-kompatibilis a lékelés?). Az az érzésünk, hogy úton-útfélen az alkalmi árusok, még a szót sem értik, mi az hogy lékelni?! Szerencsére e nélkül is van pár ismertetőjel, amelyeket ha szem előtt tartunk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy friss, érett és jóízű dinnyét választunk.

Nézzük meg a kocsányát. Ha a kocsány fonnyadt, akkor a dinnye nem friss. Ha pedig a kocsány hiányzik, akkor haladéktalanul válasszunk másik példányt – lehet maga az árus fosztotta meg az árulkodó jeltől. De ha a dinnye alja a kocsánnyal szembeni oldalon már kissé puha, szintén jobban tesszük, ha másikat nézünk.

Előfordul, hogy a dinnyét még idejekorán, éretlenül leszedik. Az a dinnye, amelyik a szabadföldön érett be, onnan ismerhető fel, hogy található rajta egy sárga folt azon a felén, ahol a földön csücsült.

Talán a legismertebb módszer a dinnye érettségének ellenőrzésére a kocogtatás. Az érett dinnye, ha megkocogtatjuk, jóval mélyebb hangot ad, mint éretlen társa.

Ha hűtőben tároljuk, akkor érdemes frissentartó fóliával lefedni, mert könnyen átveszi más ételek ízét, illatát. Viszont mielőtt betesszük a hűtőbe, vagy éppen felvágjuk, feltétlenül mossuk le.

Mire jó?

Leggyakrabban csak úgy magában, vagy gyümölcssalátákban fogyasztjuk, de készülhet belőle szörbet is. Jól harmonizál zöldsalátákkal, paradicsommal, feta sajttal – így együtt, kis balzsamecettel komplett, könnyű nyári ebédet, vacsorát alkotnak. A zöldfűszerek közül kiválóan illeszkedik hozzá a menta és a bazsalikom.

Készülhet belőle leves, a héjából lekvár, éretlen, kisebb példányaiból pedig savanyúság.

A magjait megszárítva és lepirítva pedig ugyanúgy rágcsálhatjuk, mint a tökmagot, szotyolát.

Fotó: Aréna2000

FETA SAJTOS, LILAHAGYMÁS GÖRÖGDINNYE-SALÁTA

Hozzávalók:

1 db kb. 3-4 kilós görögdinnye

35 dkg feta sajt

2 közepes fej lilahagyma

egy marék apróra vágott mentalevél/ bazsalikom

frissen őrölt fekete bors

Opció: ha gazdagabban akarjuk, adhatunk hozzá füstölt sonkát vagy olíván átfuttatott koktélrákot is

Elkészítés:

A dinnyét vágjuk ketté. Szedjük ki a húsát, vágjuk kockára és távolítsuk el a magokat (félretehetjük megpirítani).

A feta sajtot is vágjuk kockára, a lilahagymát pedig vékony karikára. Itt választhatunk, hogy rétegekben töltsük-e vissza a dinnyehéjba a feta sajtot, a hagymát és a dinnyét (sonkát, koktélrákot)), avagy egy nagy salátástálba tegyük. Akárhogy is döntünk, tekerjünk rá fekete borst, hintsük meg mentával/ bazsalikommal.

Behűtve tálaljuk, nagyon frissítő, igazi nyári saláta. Grillezett húsokhoz is kiválóan illik.

Tipp: adhatunk hozzá jó maréknyi rukkolát, pár szem félbe vágott koktélparadicsomot.


FRISSÍTŐ GÖRÖGDINNYE-LEVES

Hozzávalók:

2.5 kg görögdinnyehús, kimagozva

2 citrom leve és finomra reszelt héja

4 evőkanál méz

2 dl vörösbor

1 kisebb sárgadinnye húsából vájt golyók

csipet őrölt fahéj

díszítésnek mentalevelek

Elkészítés:

A görögdinnyét a mentán és a sárgadinnye golyókon kívül, minden hozzávalóval turmixba tesszük, és simára keverjük. Átöntjük egy nagy tálba, beledobjuk a sárgadinnyegolyókat, és jól lehűtjük. Mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Fotó: Aréna2000

PEZSGŐS GÖRÖGDINNYE SORBET

Hozzávalók:

60 dkg görögdinnyehús mag nélkül

2 dl pezsgő /félszáraz, száraz ízlés szerint /

1 citrom leve

1 citrom finomra reszelt héja

4 evőkanál méz

Elkészítés:

A dinnyét tegyük egy turmixgépbe és turmixoljuk simára. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük össze. A keveréket tegyük egy műanyag dobozba, de önthetjük pálcikásjégkrém-formákba, vagy kisebb, egyadagos műanyag tégelyekbe is. Tegyük mélyhűtőbe. Ha megfagyott, akkor fogyasztható.

Adagoláskor ehhez is csippenthetünk mentalevelet, tehetünk rá vékony szelet lime-ot

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 1245 megnézve, 1 alkalommal mai nap |