< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Padlizsános paradicsomlepény

| Mobile | RSS

Padlizsános paradicsomlepény

2014. augusztus 3. | hozzászólás | Konyhaművészet

Padlizsános paradicsomlepény

Van, hogy az ember sokat töri a fejét, milyen fogás is kerüljön a tányérra, és van, amikor szinte magától adódik, milyen alapanyagokból, hogyan is készüljön gyorsan, egyszerűen valami finomság.

Belátom, számtalan esetben jelent szórakoztató kihívást megszokott összetevőket kicsit átformálni, újrakomponálni, és ezáltal valami ínycsiklandó fogással előrukkolni, most azonban a sok grillezésnek, frissen sült zöldségeknek van itt az ideje. Nem mindig nyílik azonban lehetőség arra, hogy az ember szabadtűzön, kerti grillen készítse el az ebédet vagy vacsorát, olyankor érdemes azért rövid időre igénybe venni a sütő szolgálatait.

A karikázott padlizsán sütőben, kevés zsiradékkal is megsüthető

A sült padlizsán – készüljön szabad ég alatt vagy a konyhában, megunhatatlan nyári zöldség. Valósággal magához vonzza az ízeket, fűszereket, és ha az ilyenkor már mindenütt fellelhető szabadföldi paradicsom is társul hozzá, szinte el is készült a mediterrán jellegű vacsora. Majdnem csupán ebből a két újvilági alapanyagból teljes menüsort lehetne összeállítani – persze néhány fűszer, sajt vagy más kiegészítő nem árt hozzá!

Padlizsán, paradicsom, sajt, fűszerek – ez a nyári lepény gazdag rakománya Padlizsán, paradicsom, sajt, fűszerek – ez a nyári lepény gazdag rakománya

Nyár van, a könnyű fogások ideje. Egy olyan egyszerű, de mégis különösen ízletes lepény készült hát a konyhában ezúttal, amiben a tésztának mindössze annyi szerep jutott, hogy kissé összefogja a zöldségféléket, a lényeg a gazdag, zamatos rakományban rejlik.
padlizsanos-lepeny
Padlizsán-paradicsomlepény egyszerűen

Tökéletesre sütve, azon melegében az igazi! Tökéletesre sütve, azon melegében az igazi!

Hozzávalók egy közepes méretű tepsihez:
1 csomag leveles tészta (275 gr)
1 db közepes méretű padlizsán (kb. 30-35 dkg)
3-4 db zamatos paradicsom (kb. 40 dkg)
1 db mozzarella golyó
1 evőkanál reszelt parmezán sajt (vagy más hasonló típusú)
1 szűk maréknyi friss bazsalikomlevél
1 teáskanál szárított oregánó
1 evőkanál olívaolaj
vegyes, színes bors
só – ízlés szerint

Elkészítés: A tepsit sütőpapírral béleltem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A padlizsánt nagyjából 1 cm vastagra szeleteltem. Az olaj felével megkentem a sütőpapírt, rárakosgattam a padlizsánkarikákat, a maradék olajjal megkentem a tetejüket, kissé sóztam, és nagyjából 10 perc alatt megsütöttem. Hűlni hagytam.
A paradicsomokat forró vízbe mártva meghámoztam, ½ cm vékonyra karikáztam. A mozzarellát kis darabokra tépkedtem.

A leveles tésztát egy tiszta sütőpapírral borított tepsire terítettem úgy, hogy kis pereme is maradjon. Villával kissé megszurkáltam, majd tetőcserépszerűen megpakoltam padlizsánnal és paradicsommal – szabályosan váltakoztatva a két zöldségfélét. Megszórtam a mozzarelladarabokkal, sóztam, oregánóval, borssal fűszereztem, meghintettem a reszelt parmezánnal, valamint az apróra tépkedett bazsalikomlevelekkel.
A 175 fokra mérsékelt sütőben 35-40 perc alatt ropogósra sütöttem. Azonnal tálaltam.

A sajt ropogós, a zöldségek puhák – gazdag, mégsem kalóriadús nyári fogás A sajt ropogós, a zöldségek puhák – gazdag, mégsem kalóriadús nyári fogás

A tészta vékony és ropogós, a zöldségek puhák, a sajt kissé megpirult, az egyszerű fűszerezés ellenére is pompás lakoma lett, amiben dominálnak a zöldségek. Bikiniszezonra legalább annyira tökéletes, mint hétvégi nagyobb társasági összejövetelre!

forrás:mindmegette .hu

Leave a Reply 1289 megnézve, 1 alkalommal mai nap |