< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Egytonnás űreszköz súrolta a Vénuszt – videó!

| Mobile | RSS

Egytonnás űreszköz súrolta a Vénuszt – videó!

2014. augusztus 12. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Egytonnás űreszköz súrolta a Vénuszt – videó!

Súrolta a Vénusz felső légkörét az Európai Űrügynökség öreg szondája: a Venus Express a napokban 130 kilométerre húzott el bolygószomszédunk felszíne felett.

A Vénusz körül jelenleg csak egyetlen aktív szonda kering, a Venus Express, és az is a végét járja. Az Európai Űrügynökség a berendezést még 2006-ban bocsátotta fel, ami azóta több mint háromezerszer kerülte meg az Esthajnalcsillagot. A szonda már többszörösen túlteljesítette a küldetését, az üzemanyaga is a végét járja, ezért döntöttek úgy a tudósok, hogy megkockáztatnak vele egy ilyen merész manővert – közölte a Magyar Csillagászati Egyesület.

Az 1270 kilogrammos szonda 66 ezer és 250 kilométer között kering a bolygó körül, utóbbi értéknél már beleér a légkörbe. Májusban irányítói úgy döntöttek, hogy egészen 130 kilométerig beengedik az atmoszférába. Ilyenre a Vénusz esetén még nem volt példa. Ezalatt megállapították, hogy 165 és 130 kilométer között mintegy ezerszeresére sűrűsödik a bolygó légköre.

A szonda a merész manőver után eltávolodott a bolygótól, még hónapokig működni fog, de a szakemberek szerint az év végén belép a Vénusz légkörébe és megsemmisül.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 213 megnézve, 1 alkalommal mai nap |