< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Miskolcon mégis zajlik a kilakoltatás

| Mobile | RSS

Miskolcon mégis zajlik a kilakoltatás

2014. augusztus 17. | hozzászólás | Közélet

Miskolcon mégis zajlik a kilakoltatás

Ragaszkodik a kilakoltatások folytatásához a miskolci önkormányzat – annak ellenére, hogy a városi cigány nemzetiségi önkormányzat és Miskolc vezetése csütörtökön a hírek szerint sikeresen megállapodott a kitelepítések két hónapos felfüggesztéséről.

Kriza Ákos fideszes polgármester olyan közleményt adott ki a tárgyalások után, amely szerint a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke valótlanul állította, hogy megállapodtak volna, a nyomortelepeket pedig korábbi döntésüknek megfelelően mindenképpen felszámolják: “nem hátrálnak meg”. Ez egy olyan kezdeményezés, írta Kriza, utalva a korábbi lakossági aláírásgyűjtésre, amelyet “Magyarországon még soha ennyien nem támogattak”. A polgármester azt is cáfolta, hogy a kitelepítésekben érintett számozott utcákban lakóknak miskolci lakóhelyet ajánlanának fel.

A Belügyminisztériumban tartott csütörtöki egyeztetésen Pogácsás Tibor, a tárca önkormányzati államtitkára, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, valamint mediátorként Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke is részt vett a kisebbségi önkormányzat képviselői mellett.

Az ott elhangzottakra másképpen emlékezik a Miskolcon Maradunk Kitelepítés Elleni Bizottság. “Véleményünk szerint sikeres és reményeket keltő tárgyalásokat folytattunk, de egy témára mindketten másképpen emlékszünk” – mondta lapunknak Dancs Mihály. Ennél többet azonban a Roma Polgárjogi Mozgalom megyei elnöke nem kívánt mondani, korábbi közleményüket ajánlotta figyelmünkbe. Ebben többek között az áll, hogy üdvözlik a Máltai Szeretetszolgálat részvételét, és hogy az egyezség része volt az is, hogy a kilakoltatások elleni tiltakozást – a miskolci önkormányzat épülete, valamint a számozott utcák előtt folytatott ülősztrájkot – fel kell függeszteniük. Vecsei Miklós a sajtónak utóbb Kriza verzióját megerősítve azt mondta, arról volt szó, hogy “a törvények tiszteletben tartásával” a segítségükkel vizsgáljanak meg minden ügyet.

Ám a városvezetés cáfolata azt is jelenti, hogy a tüntetők is folytatják a tiltakozást: több megyéből, így Szabolcs, Zala, Heves, Bács-Kiskun és Csongrád megye területéről már tegnap is érkeztek szolidaritást vállaló civilek. Az ellentmondó nyilatkozatok után a baloldali pártok egy rendkívüli közgyűlés összehívását sürgették: úgy tudják ugyanis, hogy a polgármestert a fővárosba rendelték “raportra”, hogy tárgyaljon a telepfelszámolási program leállításáról. Erre Kriza nem reagált, de az önkormányzat jelezte, nem látják indokát a közgyűlés összehívásának.

Ugyanakkor az Együtt-PM, a DK és az MSZP a diósgyőri stadionépítés szerződéseit, engedélyezési terveit is látni kívánja, hiszen az éppen a számozott utcáknál épülne. Utaltak rá, hogy az önkormányzati választásig biztosan nem épül meg a létesítmény. Ez aligha vigasztalja a helyi cigányokat, a miskolci roma önkormányzat egy tagja szerint nemrég harminc számozott utcai lakos kapott felszólítást, hogy augusztus 31-ig ürítse ki a lakását.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 433 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: