< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Perre mennek Iványiék

| Mobile | RSS

Perre mennek Iványiék

2014. augusztus 18. | hozzászólás | Közélet

Perre mennek Iványiék

Iványi Gábor gyakran felkeresi a felsődobszai iskolát – kérdés, a jövőben is lesz-e rá lehetősége FOTÓ: NÉPSZAVA

Hiába vette át Iványi Gábor felekezete három évvel ezelőtt a fizetésképtelen fideszes önkormányzattól a felsődobszai általános iskola fenntartását, a polgármester és a Klik idén felmondta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel (MET) kötött köznevelési szerződést. Csütörtökön hatósági birtokvédelem mellett akarják államosítani az iskolát.

Azzal fenyegette meg a MET-et a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) főosztályvezetője, hogy akár a MET által fenntartott összes iskola állami elvételét fontolóra veszik, ha csütörtökig nem adják át önként a Klik fenntartásába felsődobszai iskolájukat – derült ki Iványi Gábor közleményéből. A felekezet jogászát augusztus 13-án hívták be a Klik irodájába, ahol közölték: amennyiben nem állapodnak meg a Borsod megyei Felsődobsza kormánypárti vezetésű önkormányzatával, amely év elején felmondta a MET-tel a köznevelési szerződést, akkor augusztus 21-én hatósági birtokvédelmet kérve veszik át az általános iskolaként és gimnáziumként működő Bárczay Gábor Tagiskolát.

A MET 2011-ben kötött köznevelési megállapodást Felsődobsza, valamint három másik település önkormányzatával. Az egyház átvállalta a köznevelési feladatokat az érintett intézményekben, a Bárczayn kívül három óvodában. Az átadás oka az volt, hogy az intézményt fenntartó négy önkormányzatnak – Felsődobsza, Hernádkércs, Nagykinizs és Szentistvánbaksa – együtt sem volt elég pénze a 143 diákkal működő iskola fenntartására. 2011 februárjában tíznapos tanítási kényszerszünetet kellett elrendelni az intézményben, mivel a nagy hideg miatt nem tudták kifizetni a fűtésszámlát. A Fidesz-KDNP jelöltjeként megválasztott Luterán András polgármester akkor úgy nyilatkozott, hogy a szünettel 6-800 ezer forintos megtakarítást akartak elérni, de márciustól is csak adományozott fával tudták fűteni az iskolát. Luterán szerint a pénzügyi nehézség oka az volt, hogy a gyerekek létszáma – ezzel együtt az állami normatíva – folyamatosan csökkent. Pedig az iskolát csak 2010 szeptemberében adták át, még a szocialista polgármester regnálása alatt. Az intézmény felújítása, bővítése 230 millió forintba került, amit uniós pályázati forrásból biztosítottak. Az iskolát ünnepélyes keretek között, a fideszes Mengyi Roland országgyűlési képviselő jelenlétében avatták fel, aki akkor úgy fogalmazott: “Tudniuk kell, hogy a jelenleg Fidesz vezette kormányzat elkötelezett amellett, hogy megvédje az önkormányzatokat, a fenntartásuk alá tartozó intézményeket”.

Azonban három évvel azelőtt hiába mentette meg a Bárczayt a MET, 2014 elején a fideszes polgármester az “együttműködés hiányára” hivatkozva felmondta a köznevelési szerződést Iványiékkal. 2011 decemberében az új egyházügyi törvény megfosztotta egyházi jogállásától a MET-et, 2013 január elsejétől pedig a magán-, és egyházi fenntartású oktatási intézmények, valamint az óvodák kivételével minden általános és középiskola állami fenntartásba került. Vagyis az önkormányzat arra hivatkozva bonthatta fel a megállapodást, hogy azt még a MET-tel, mint egyházzal kötötték. A szerződés megszűntével a Bárczaynak a Klikhez kellene kerülnie, az állami iskolafenntartó szerződést felmondó levele idén nyáron meg is érkezett a MET-hez. Azonban Iványi szerint az államosítási “kényszer” a 2013 előtt kötött köznevelési szerződésekre nem vonatkozik, vagyis sem az önkormányzat, sem a Klik nem bonthatta fel egyoldalúan a megállapodást. Emiatt a MET pert indított a szikszói bíróságon, de a tárgyalás napját még nem tűzték ki.

Ráadásul a MET továbbra is úgy értelmezi az Alkotmánybíróság 2013-as, valamint a strasbourgi emberi jogi bíróság idei döntését, hogy a felekezet egyházi státuszát alapjog-ellenesen vették el, vagyis a MET továbbra is egyháznak tekinthető. Ezért Iványi szerint a fenyegetés ellenére folytatják az oktatási tevékenységet Felsődobszán, csütörtökön pedig közös főzéssel egybekötött családi nappal “várják” a végrehajtókat.

forrás:népszabadság.hu

Leave a Reply 311 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: