< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A Felcsút is fizetheti a reklámadót

| Mobile | RSS

A Felcsút is fizetheti a reklámadót

2014. augusztus 19. | hozzászólás | Közélet

A Felcsút is fizetheti a reklámadót

Mi sem bizonyítja jobban, hogy Magyarország vállalkozóbarát állam: az augusztus 21-én már fizetendő reklámadó részleteiről az elvben hatáskör nélküli adóhatóság adja ki a részletszabályokat, augusztus 19-én. A NAV szerint a futball kluboknak is fizetniük kell majd.

Bár az adóhatóság nem rendelkezik felhatalmazással a jogszabályok értelmezése terén – ez a törvényhozó vagy a bíróság dolga lenne -, mégis a NAV az, amelyik technikailag megalkotja az egyes adótörvények részlet- vagy értelmező rendelkezéseit. Így tettek a reklámadóval kapcsolatban is. A jogszabály augusztus 15-én lépett hatályba és az első adó-részletet már 21-én utalniuk is kell az érintett cégeknek. Ennek megkönnyítése érdekében az adóhatóság 19-én kiadott egy állásfoglalást, amelyet így két teljes munkanapig tanulmányozhatnak az érintettek. Igazán nagyvonalú.

Azonban az időszűkénél érdekesebb, hogy a NAV értelmezése szerint kinek és milyen tevékenység után kell adót fizetnie. Emlékezetes, hogy a reklámadó bevezetésekor a kormányoldal képviselői – elsősorban a benyújtó L. Simon László államtitkár és Gulyás Gergely, a parlament alelnöke – az igazságos közteherviselésre, a kereskedelmi tévék (jelesül az RTL Klub) szellemi környezetszennyezésére és e társaságok extraprofitjára hivatkozott. A már akkor is nevetséges és könnyen cáfolható érvek azonban mára végképp semmivé foszlottak, hiszen az adókötelesek köre jóval szélesebb, mint a kereskedelmi médiumok.

Nem kell sokat magyarázni azt az állítást, hogy a mindenkori Orbán-kormányok igen kedveik a focit, előszeretettel költenek a költségvetésből számolatlanul milliárdokat e nem túl sikeres sportágra. Így vélhetően L. Simon Lászlónak és a kétharmadnak sem az volt a szándéka, ami a NAV állásfoglalásából kiderül: “Egyes esetekben a szponzorációból származó bevétel is lehet adóköteles bevétel a szponzoráltnál. … Ez a tényállás valósul meg, ha a szponzorált sportegyesület a sportolók mezén, versenyautón, egyéb sporteszközön feltünteti szponzora elnevezését, logóját, vagy ha a szponzorált rendezvény szervezői a rendezvény helyszínén a szponzorok elnevezését, logóját tartalmazó táblákat, feliratokat helyeznek el, illetve hirdetéseikben, plakátjaikon, reklámjukban, meghívójukban, honlapjukon szintén megjelenítik szponzoraikat.”

A szöveg nem nyújt túl sok értelmezési lehetőséget: a sportegyesületek éppen úgy adókötelesek, mint a médiumok, amennyiben a focisták mezén vagy a stadionokban hirdetést tesznek közzé. Esetükben is az 500 milliós árbevételi határnál kezdődik az adóköteles rész. Annyi a 2012-es bevételekből jól látszik: túl sok klubot nem érint majd a törvény. Másfél éve egyedül az Orbán Viktor közeli barátja által tulajdonolt Videoton fizetett volna egyedül, mivel szponzor-bevételei megközelítették a 730 millió forintot. Ezzel a győri gárda magasan kiemelkedett a mezőnyből, hisz akkoriban a második legtöbb pénzből gazdálkodó klub az FTC volt, amelynek összbevétele alig érte el a 750 milliót. (A Vidi ekkor kétmilliárdból gazdálkodott.) A hatalmas számok ellenére 2012-ben csupán két NB I-es csapat, a Honvéd és az MTK ért el némi nyereséget, noha költségvetésük alig haladta meg a 300 milliót. A legfelső fociliga tavaly előtt összesen közel 4,2 milliárdos veszteséget termelt – és azóta a bevételek tovább csökkentek, ennek ellenére biztosra vehető: néhány, a vállalatok jövőbeni sikeres működése szempontjából kiemelkedően fontos szponzori szerződéssel bíró csapat vagy akár fociakadémia belecsúszik majd az adóköteles sávba.

Ezek után biztosak lehetünk abban, hogy a parlament őszi ülésszakának legelején gyorsan újra módosítani fogják a törvényt.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 248 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: