< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Falus Ferenc egy zsák jó levegőt ígér

| Mobile | RSS

Falus Ferenc egy zsák jó levegőt ígér

2014. augusztus 19. | hozzászólás | Közélet

Végre elkezdett beszélni Budapest ügyeiről a baloldal nagy nehezen megtalált közös főpolgármester-jelöltje, de nincs benne túl sok köszönet. Találtak egy olyan figurát, akihez képest még Horváth Csaba is koncepciózus várospolitikusnak tűnik.

Egy tisztes őszes halánték, csendes, udvarias, szelíd modor, megnyugtató szürkeség – Falus Ferenc esetében a baloldali pártok a jól bevált Medgyessy-effektusra építve találtak főpolgármester-jelöltet. A karcos-morcos Tarlóssal szemben a taktika akár be is válhat, de csak akkor, ha Falusról a választásokig hátralévő szűk két hónapban nem derül ki a választók számára, hogy Budapest működéséről fogalma sincs. Várost vezetni ugyanis elég nehéz szakma, konkrét, kézzelfogható problémák sokaságát kellene tudni megoldani, ráadásul a kudarcok és az eredmények mindenki számára láthatók.

Falus Ferenc most a hvg.hu-nak adott egy hosszabb interjút, és elég hamar kiderült, hogy a kenetteljes banalitásokon kívül – vö. legyen a városban jobb a levegő – nem sok használható ötlete van Budapest bajainak kezelésére. Az interjú hemzseg a durva önellentmondásoktól. A jobb levegő ígéretével kampányoló főpolgármester-jelöltről egy ponton kiderül, hogy a közismerten inkább autóspárti – de konkrét ügyekben egyensúlyt kereső – Tarlósnál is fontosabb számára a kényelmes gépkocsi-közlekedés.

„Ha megnézi a Madách teret, amelyet szépen leköveztek, láthatja, hogy eltűntek róla a parkolóhelyek. Így aki történetesen nem kerékpárral vagy gyalog akar eljutni egy színházba, az a korábbinál is nehezebben fog parkolóhelyet találni”, lepi meg egy váratlan állítással azokat, akik nyugat-európai példák alapján azt hinnék, hogy egy baloldali főpolgármester-jelölt bizonyára a forgalomcsillapítás és a tömegközlekedés preferálásának elkötelezett híve. De nem Magyarországon! Ha még egy klasszikus belvárosi dísztér forgalommentesítése sem férne bele Falus várospolitikai koncepciójába, akkor megtippelni sem akarom, mit tervezne a Rákóczi úttal, vagy éppen a Lánchíddal.

Vajon mitől lesz jó levegő Falus szerint, ha nem az autóforgalom csökkentésétől? A válasz elég meglepő: legyenek mindenhol elektromos buszok. „Szép dolog, ha egységesen világoskékek a fővárosi buszok, de a károsanyag-kibocsátásuk rendkívül magas. Olyannyira, hogy a budapestiek körében a legmagasabb a tüdőembólia aránya. A korszerű, alacsony fogyasztású, kevesebb szennyező anyagot kipufogó buszok beszerzése lassan halad, a most megrendelt 60 vagy 70 új darabból mindössze 5 lesz elektromos üzemű.”

Szóval akkor kezdjük az alapokkal. Budapest 2010-ben egy végzetesen elöregedett buszparkot örökölt meg, amelynek az átlagéletkorát a most lezáruló ciklusban módszeresen fiatalították, részben 159 vadonatúj Mercedes Citaro, részben rengeteg használt – de az Ikarusoknál sokkal jobb minőségű – busz beszerzésével. Teljesen illuzórikus elképzelés, hogy egy kétmilliós nagyvárosban csupa elektronikus jármű közlekedjen, ennek a megoldásnak egyelőre csak frekventált turisztikai vonalakon, érzékeny környezetben van létjogosultsága. Ahogy például tervezi az I. kerület a Várban, vagy ahogy érdemes lenne kisebb méretű, szennyező-anyag mentes járműveket forgalomba állítani az V. kerületben és a Margitszigeten.

Ha Falus Ferencet esetleg érdekli, mutatunk két táblázatot arról, hogy a BKK négy év munkával hogyan tudott érdemi fiatalítást elérni a busz- és a troliflottánál (az adatok tavalyiak):

Fotó: bkk.hu

Egy kompetens főpolgármester-jelöltnek ebben a helyzetben mondjuk arról kellene beszélnie, hogy egyetért-e a BKK tervezett majdnem-megszüntetésével, van-e véleménye a BKV esetleges államosításáról, vagy éppen a buszágazat kiszervezéséről. Beszélhetne arról is, hogyan akar uniós fejlesztési forrásokat szerezni a kötöttpályás projektekre – jó levegő! – amikor a hírek szerint Budapest a következő ciklusban egyáltalán nem fog fejlesztési pénzekhez jutni.

A jó levegő ügye iránt elkötelezett jelöltnek azt a kérdést is feltették, mit gondol a Városligetbe tervezett múzeumi negyedről. Ez valóban elég forró téma, heves viták zajlanak róla, szabad-e múzeumokat építeni a Ligetbe, egy ellenzéki jelölt akár nagyon karakán álláspontra is helyezkedhetne (hogy felmutasson valamilyen alternatívát, javaslatot tegyen új belvárosi parkok létrehozására, az már – tudjuk – irreális elvárás). Falus válasza: miért nem ment el Tarlós István egyszer sem „a Honvédkórház éjszakai ügyeletére, hogy a saját szemével győződjön meg arról, mennyit kell ott várakozniuk a fővárosiaknak?”

Ha véletlenül megválasztják a fővárosiak ezt az embert, lesz itt még buli.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 387 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: